"Mi, koji bolju budućnost za naše narode gradimo, mi se ne plašimo!": Advokat Čedomir Stojković položio cveće na grob Bljerine Jašari 1Foto: X/Čedomir Stojković

Beogradski advokat Čedomir Stojković položio je danas u Memorijalnom kompleksu „Adema Jašarija“ u Prekazu na Kosovu cveće na grob Bljerine Jašari, sedmogodišnje devojčice koju su ubile srpske snage 1998. godine.

Stojković je to učinio dve nedelje nakon što su pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA) uhapsili srpskog opozicionara, Nikolu Sandulovića, pošto je objavio fotografije na društvenoj mreži X kako polaže venac na grob Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova.

Sandulović je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i terpeljivost. U međuvremenu je oslobođen, ali mu je oduzet pasoš.

Stojković, jedan od Sandulovićevih advokata, naveo je da je Sandulović po hapšenju pretučen u prostorijama BIA, ali je iz te obaveštajne agencije to demantovano.

Tokom današnjeg boravka u Prekazu Stojković je poručio da se ne plaše svi oni „koji bolju budućnost za naše narode gradimo“.


U svom govoru koji je dostavio Danasu, Stojković je podsetio na formalnu i zvaničnu optužbu pravosudnih vlasti Srbije.

Ona je, naveo je, glasila: “Taj Srbin položio je cveće na grob ubijene albanske devojčice Blerine Jašari, i zato ga moramo uhapsiti”.

Istakao je da 25 godina nakon kosovskog rata, kao poslednjeg balkanskog rata, Srbija „hapsi i prebija ljude koji polaganjem cveća na grobove albanske dece, žele pomirenje među narodima. To je znak koji ne smemo da ignorišemo.

To je jasno upozorenje da zlo nije pobeđeno, da ono čeka svoje vreme da se ponovo probudi. To zlo sada pokušava da ubije nadu da je naša zajednička kvalitetna budućnost moguća“.

Stojković je naglasio da su ti pokušaji propali, te da će propasti uvek.

„Jer kao što vidite, ja danas stojim ovde pred vama. Došao sam ovde ne samo da posle 26 godina izrazim tugu za ubijene građane. Došao sam ovde ne samo da odam počast žrtvama. Već sam došao i da jasno poručim: mi, koji bolju budućnost za naše narode gradimo, mi se ne plašimo! Nismo se plašili juče, ne plašimo se danas, I nećemo se plašiti ni sutra.

Niti će nas bilo ko sprečiti da hodamo putem pomirenja, mira, solidarnosti, i pravde.

Ako je moja zemlja uhapsila i prebila Nikolu Sandulovića zato što je na ovom mestu položio cveće prema svojoj savesti i prema svom mišljenju, sada moja zemlja dobija priliku da i mene uhapsi i da time saopšti svetu da ima novo pravilo, po kom je polaganje cveća pomirenja na grobove drugih nacija kažnjivo zatvorom“, istakao je u govoru Stojković.

U siprotnom, naveo je, moraće tom istom svetu da objasni zbog čega su „moje ruže drugačijih od Nikolinih, ili bilo čijih drugih ruža, zbog čega sam ja izuzetak koji nije uhapšen.

Uhapsili me ili ne, ja ću i dalje biti slobodan čovek, jer sloboda ne dolazi od presude, niti zatvor dolazi os rešetaka. Sloboda dolazi iz srca čoveka“.

Na kraju, poručio je da od svih poruka koje sa ovog mesta odlaze ova je najvažnija: sloboda će uvek pobediti!

„Blerina, mržnja umire, ti živiš večno. Neka hiljade suza stvore hiljade godina mira. I milione nada I snova, koji počinju od reči – oprosti“, zaključio je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari