Oko 900.000 učenika osnovnih i srednjih škola od juče je ponovo u školskim klupama. Povodom početka nove školske godine ministar prosvete Žarko Obradović otvorio je juče osnovnu školu „Sveti Sava“ u Smederevu, prvu od devet novoizgrađenih iz kredita Evropske investicione banke.

inistar je označio i početak realizacije projekta besplatnih udžbenika, napominjući da su ove godine besplatne školske knjige sačekale sve prvake na klupama i da je planirano da naredne godine budu obuhvaćeni i učenici drugog razreda osnovne škole.

– Pomogli smo roditeljima u vreme ekonomske krize, ali i đacima jer su njihovi učitelji izabrali najbolje udžbenike za svaki od predmeta. Smanjena je težina školske torbe đaka prvaka sa dosadašnih šest kilograma na 3,5 kilograma. Ovaj dan je veoma važan u životu svakog đaka, a posebno prvaka, koji danas ulaze u svet znanja. Ulaskom u učionice oni će steći mnogo novih prijatelja, ali će i kroz svet znanja upoznati puno prijatelja koji se nalaze u knjigama. I što je najvažnije, učeći će steći priliku da pomognu sebi i svojoj državi – istakao je Obradović.

Predsednik političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović, inače idejni tvorac projekta besplatnih udžbenika, poručio je da nema unosnije investicije od izgradnje škola.

– Mi smo država koja ima jako mnogo nepismenih i to ide na dušu svima koji su tokom poslednjih 200 godina vladali Srbijom. Ne smemo dozvoliti da budemo na začelju po obrazovanju. Nismo više ni velika, niti prebogata zemlja, ali imamo sjajnu decu. Ljudi čine sve, a ako napravimo obrazovane ljude, onda ova zemlja ne treba ničega da se boji – kazao je Mićunović.

Deca koja su u ponedeljak iz nehigijenskog naselja ispod beogradske Gazele iseljena u naselje u Makišu juče su školskim autobusom došla u Osnovnu školu „Banović Strahinja“, koju će ubuduće pohađati. Mališane su u školu ispratili gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i njegov zamenik Milan Krkobabić. Prema rečima Dragana Đilasa, ključna stvar koju grad želi da ostvari jeste socijalizacija, pre svega, dece.

– Tu smo danas da damo podršku deci koja prvi put kreću u školu i da zajedno s roditeljima istrajemo u tome. Među decom ima i onih koji nikad nisu pohađali školu, a prerasli su prvi razred, pa će za njih biti pripremljeni posebni programi kako bi se uključila u obrazovni sistem. Za decu je najvažnije da završe bar osnovnu školu i ako u tome uspemo, ona će biti deo društva i moći će da promene način života i da žive bolje.

Od ukupnog broja raseljenih iz nehigijenskog naselja ispod „Gazele“ njih 127 su deca školskog uzrasta. Za njih su obezbeđeni udžbenici, garderoba, rančevi i školski pribor, a do škola će ih prevoziti gradski autobusi.

Uskoro o racionalizaciji mreže škola

Ministar Žarko Obradović je najavio da će krajem ove ili početkom nedelje početi razgovori na nivou Vlade u vezi sa zahtevima MMF-a i konkretnim planovima ministarstava o uštedama. On je rekao da će Ministarstvo prosvete izložiti premijeru Mirku Cvetkoviću plan racionalizacije mreže škola, broja odeljenja i eventualnog viška zaposlenih. Kao najvažnije novine u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je Skupština Srbije usvojila 31. avgusta, Obradović je naveo povećanje obuhvata dece osnovnim obrazovanjem, povećanje efikasnosti sistema obrazovanja i unapređenje kvaliteta.

U Kosovu Polju nema nastave na srpskom

Kosovo Polje – Nastava na srpskom za oko 60 đaka u Kosovu Polju nije počela, jer kosovske vlasti nisu poštovale odluku Unmika da učenici koji pohađaju nastavu na srpskom i albanskom jeziku budu u različitim smenama, izjavila je juče direktorka škole „Aca Marović“ u tom mestu Snežana Stojković. „Naši đaci kao i ranijih godina i ovog prvog septembra, prema odluci Unmika došli su u školu u prepodnevnoj smeni, ali su u istu smenu došli i đaci nastave na albanskom jeziku, što je stvorilo gužvu i konfuziju“, rekla je ona agenciji Beta. Stojkovićeva je navela da su roditelji učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku zbog bezbednosti odlučili da deca ne odu na nastavu. Samostalni savetnik za prosvetu u gračaničkom okrugu Dušan Maksimović rekao je da će o nastavi na srpskom u Kosovu Polju odlučiti Ministarstvo prosvete Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari