LGBTFoto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Jedan od organizatora Beogradskog prajda Marko Mihailović izjavio je danas da je vreme da se popravi položaj LGBT plus zajednice u Srbiji i da Beograd bude grad za sve svoje građane.

On je pred početak zvanične najave Euro prajda koji će se u Beogradu održati u septembru, za TV N1 rekao da se oseća tužno, poraženo i ljuto što se novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u prvoj nedelji rada distancirao od LGBT plus zajednice i najavio da ne želi da podigne zastavu prajda i da se neće lično uključiti u Euro Prajd koji je jedan od najznačajnijih dogadjaja u gradu ove godine.

Mihailović je istakao da je na svakom prajdu na kojem je bio ove godine gradonačelnik šetao sa ljudima, i da bi izostajanje Šapića sa Euro Prajd događaja velika sramota, poraz i pogrešna poruka gradjanima Srbije.

On je dodao da su brojni gradonačelnici snimili video podrške beogradskomprajdu i pitao da li je moguće da samo gradonačelnik Beograda neće podržati tu manifestaciju u svom gradu.

„Gradonačelnik je plaćen od našeg poreza, njegov posao je da brine o dobrobiti svih građana i nedopustivi su ovakvi komentari u Evropi danas. Mi ne pravimo žurku za 500 ljudi, već desetine hiljada ljudi dolazi iz inostranstva, pa je poruka za Šapića da ima vremena do 12. septembra da revidira stavove, da dođe i da radi svoj posao, bilo da mu se sviđa ili ne“, rekao je Mihailović.

On je dodao da je patriota i da mu je stalo da Beograd bude grad u kojem „želimo da živimo“.

Šapić je danas izjavio da neće otvoriti prajd niti dizati zastavu, ali da, pošto je to velika manifestacija na koju dolaze gradjani čitace Evrope, izrazio nadu da će sve proteći u najboljem redu.

On je dodao da će otvoriti manifestaciju kao što je dan porodice koju će grad podržati.

Euro prajd će se održati od 12. do 18. septembra, a šetnja je planirana za 17. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari