Mihajlović: Ne okrećimo glavu kada smo svedoci nasilja nad ženama 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, izjavila da su ključne saradnja i koordinacija između svih institucija i organizacija kako bi žene i devojčice živele u okruženju sa nultom tolerancijom na sve oblike nasilja.

Navodeći da je od početka godine ubijeno 11 žena, Mihajlović je kazala da su prošle nedelje u roku od 24 sata ubijene dve žene jedna u Barajevu, a druga u okolini Paraćina.

„Ovo nam samo još jednom pokazuje da se nasilje dešava svuda, ono je sveprisutno i ima ga kako u centru glavnog grada, tako i u ruralnim područjima“, rekla je Mihajlović i ukazala da je upravo zato važno da se protiv tog problema svi bore i kao pojedinci da ne okrećemo glavu kada smo svedoci nasilja, ali i institucionalno da nastavimo da radimo na jačanju zajedničkog i koordinisanog odgovora na nasilje.

„Zahvaljujući radu institucija, unapređenom zakonodavnom i strateškom okviru u ovoj oblasti i društvenim pokretima kao što su #NisamPrijavila, menja se svest javnosti i žene sa iskustvom nasilja su dodatno ohrabrene i podržane da prijave nasilnike i potraže pomoć“, kazala je Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, važno je da im stavimo do znanja da u toj borbi nisu same i da će od nas uvek dobiti podršku i ohrabrenje da izađu iz kruga nasilja.

Vlada Srbije je na predlog Zorane Mihajlović usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija „Žene protiv nasilja“ i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari