Mihajlović: Porodice stradalih rudara moraju znati istinu - pravila nisu poštovana 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da porodice rudara stradalih u nesreći u rudniku Soko moraju da znaju istinu i da je Ministarstvo podnelo krivične prijave protiv 14 osoba zbog nesreće u kojoj je poginulo osam, a povređeno 20 rudara, kako bi se utvrdila odgovornost, jer postoje jasna pravila koja nije poštovana.

Zorana Mihajlović je za TV Studio B rekla da porodice moraju da znaju istinu, ali i svi koji rade taj posao da znaju da svaki papir, propisi i pravila moraju da se poštuju i sprovedu, jer su u pitanju ljudski životi, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kako je objasnila, ona je tog jutra razgovarala sam sa porodicama stradalihu trenutku kada su čekali tela svojih najbližih i obećala im je da će država učiniti sve što može.

„Sačekali smo da tužilaštvo u Aleksincu donese odluku, a potom smo odlučili da Višem javnom tužilaštvu u Nišu podnesemo krivičnu prijavu i predamo svu dokumentaciju i audio-zapise kojima raspolažemo“, rekla je Mihajlović, dodajući da smatra da postoji odgovornost, jer je 14 dana pre prvog aprila kada se dogodila tragedija bilo povećane koncentracije metana.

Ona je navela da je dozvoljena granica 1,5 odsto, a 14 dana pre nesreće bila je povećana koncentracija metana u zbiru 22 sata, što su određeni ljudi koji su obuhvaćeni prijavom to i znali, kao i da je bilo propusta i u noći kada se tragedija dogodila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari