ZORANA MIHAJLOVICfoto BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu, Srbija zauzima 23. mesto od ukupno 146 zemalja, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Najbolje smo rangirani u domenu političke moći i participacije žena u vladi i parlamentu, kao i pogledu postignuća u obrazovanju, gde smo napredovali za 15 mesta u odnosu na 2021. godinu“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Dodala je da je ostvaren i napredak od 17 pozicija u domenu zdravlja, ali da Srbija mora više da radi na stvaranju jednakih mogućnosti za žene u ekonomiji.

Mihajlović je naglasila da su vlada i koordinaciono telo na čijem je čelu u prethodnom periodu uradili mnogo, pre svega na postavljanju dobrog normativnog okvira kao baze za sve dalje aktivnosti u pogledu unapredjenja rodne ravnopravnosti, ali da je „pred društvom još dosta posla“

„Ipak, još mnogo posla je pred svima nama, jer sve dok i jedna žena trpi nasilje i diskriminaciju samo zato što je žena, naš posao nije završen. Društvo jednakih mogućnosti za sve građanke i građane Srbije je naš cilj“, navela je ona.

Mihajlović je istakla i da Srbija ima najbolji rang u poredjenju sa zemljama regiona, navodeći da je prema tom globalnom izveštaju Crna Gora na 54. mestu, Severna Makedonija na 69, a Bosna i Hercegovina na 73. poziciji.

Najbolje su rangirane nordijske zemlje – Island, Finska, Norveška i Švedska, a SAD se nalaze na 27. mestu.

Prema danas objavljenom indeksu ravnopravnosti Svetskog ekonomskog foruma srbija je pala na indeksu rodne ravnopravnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari