Mihajlović u govoru UN: Srbija lider u regionu po rodnoj ravnopravnosti 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je danas u govoru na jednom skupu UN ocenila da je Srbija lider u regionu po rodnoj ravnopravnosti.

„Kada je u pitanju politička moć, Srbija je lider u regionu i prednjači u Evropi – imamo premijerku, dve potpredsednice Vlade, predsednicu Narodne banke i Ustavnog suda i gotovo 40 odsto poslanica, u odnosu na evopski prosek od skoro 30 odsto“, rekla je Mihajlović na 65. zasedanju Komisije UN za status žena, prenela je Vlada.

„Republika Srbija je formiranjem rodno odgovorne Vlade pokazala ne samo političku volju da rodnu ravnopravnost dalje unapredi, već i neupitnu saglasnost da u ovoj godini donesemo važne zakone i strateška dokumenta koja će položaj žena poboljšati“, najavila je Mihajlović.

Rekla je da je u Srbiji unapređen zakonodavni i strateški okvir, formirani su mehanizmi za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, uvedeno je „rodno odgovorno budžetiranje“, Srbija je prva zemlja van Evropske unije (EU) izradila Indeks rodne ravnopravnosti.

„Ipak, još mnogo posla je pred svima nama“ jere je „pandemija korona virusa dodatno osvetlila težak položaj žena, koje su se našle u prvim linijama borbe protiv kovida kao medicinske radnice, zaposlene u službama socijalne zaštite, u trgovinskim lancima“, rekla je potpredsednica Vlade.

Uz to je teret neplaćenog rada brige o deci i domaćinstvu pao na žene, koje su tokom pandemije i u većem riziku od nasilja.

„Neophodno je da kao društvo više radimo na uklanjanju stereotipa i promovisanju kutlure nenasilja i tolerancije, jer žene nisu pretnja, već ravnopravni članovi društva koje može da ide napred i da se razvija samo ako svi građni i građanke imaju jednake mogućnosti za život, rad i razvoj“, podvukla je ona.

Na 65. zasedanju Komisije UN za status žena učestovali su i potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) kao i predsednica vlade Islanda, potpredsednica vlade Belgije, ministri za ravnopravnost Švedske, Norveške i Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari