“Miholjski susreti sela” održani u negotinskom selu Jabukovac 1Foto: Opština Negotin

Negotinsko selo Jabukovac pridružilo se selima u Srbiji u kojima se pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu drugu godinu zaredom održavaju “Miholjski susreti sela”. Celodnevni program okupio je veliki broj učesnika koji su brojnoj publici predstavili svu lepotu izvornog narodnog stvaralaštva.

„Miholjski susreti sela 2022“ ove godine realizuju se u 1.300 sela u 87 opština u Srbiji i ovu manifestaciju Ministarstvo za brigu o selu sprovodi u oblasti negovanja tradicije na selu, u cilju obogaćenja društvenog i sportskog života, negovanja tradicije i kulturno – istorijskog nasleđa seoskih sredina.

Negotin je jedna od 87 opština koja je dobila sredstva za ove namene po Javnom konkursu i u Jabukovcu je upriličen zanimljiv takmičarski, edukativni i kulturno-umetnički i izložbeni program.

-Cilj organizovanja “Miholjskih susreta sela” je obogaćivanje društvenog i sportskog života u selima širom zemlje, a ja ću istaći da Opština Negotin kontinuirano, blizu pola veka, organizuje „Susrete sela“ koji ističu svu lepotu narodnog stvaralašatva, običaja, muzike i igre iz našeg kraja. Nadam se da će i ovaj program predstavljati novi vetar u leđa našim kulturno-umetničkim društvima u pokretnju ili obnavljaju rada i druženja – kazao je otvarajući manifestaciju predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Program “Miholjskih susreta sela” u Jabukovcu započeli su osnovci tamošnje osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, nastupao je i Hor Hrama Svete Trojiceiz Negotina.

Tradicija je bila zastupljena u delu sportskih takmičenja: nadmetanju u bacanju kamena s ramena, krunjenju kukuruza, skoku u dalj i potezanju čobanskog štapa.

Odigrana je i fudbalska utakmica Okružne lige Bor u kojoj je Štubik sa 6:1 slavio pobedu nad domaćim Poletom.

Pčelari, a i svi drugi imali su priliku da od predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije, dr Rodoljuba Živadinoviću saznaju nešto više o mogućim načinima borbe protiv klimatskih promena u pčelarstvu.

Veče je bilo rezervisano za kulturno umetnički program u kome je učestvovalo deset kulturno-umetničkih društava iz negotinske opštine.

Program izvornog narodnog stvaralaštva odvijao se u domu kulture koji je prema rečima zamenika predsednika opštine Negotin, Bogdana Gugića, uređen “zahvaljujući odličnoj saradnji sa Mesnom zajednicom Jabukovac i meštanima koji vole svoje selo i žive ovde, kao i meštanima u dijaspori”.

-Udruženim snaga možemo uraditi više, i iz tog razloga je upravo realizacija ovakvih projekata dragocena. Lokalna samouprava nastoji da, u skladu sa mogućnostima, sela Negotinske Кrajine unapredi ulaganjem u objekte, puteve i organizaciju manifestacija koji doprinose kvalitetnijem životu na selu, a u uređenje ovih prostorija, tačnije za izvođenje građevinskih i elektro radova izdvojili smo šest miliona dinara – kazao je Gugić.

Manifestacija „Miholjski susreti sela“ bila je svojevrsna završnica tradicionalnih “ Susreta sela opštine Negotin 2022” koju su finansijski pomogli Ministarstvo za brigu o selu i Opština Negotin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari