Đorđe Miketićfoto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednika beogradskog odbora stranke Zajedno Đorđe Miketić pozvao je danas na moratorijum na svu, kako je naveo, megalomansku gradnju, do usvajanja novog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

 

„Sinoćni vatromet ispaljen sa Beograda na vodi, pod izgovorom Dana državnosti, u stvari je najava ‘Neronovog’ rušenja i paljenja grada radi ubrazanog otimanja parcela za privatnu gradnju. Poput požara u Kineskom tržnom centru (u Novom Beogradu), rušenja vila na Vračaru i Kosančićevom vencu, ili najavljenog rušenja Sajma, Beograd će u sledećih nekoliko nedelja na mnogim lokacijama zadestiti ‘slučajni’ požari, nezakonito postavljene ograde ili bageri za rušenje“, naveo je Miketić, saopštila je stranka Zajedno.

Kako je ukazao, „akutne borbe građana se vode na Bežanijskoj kosi protiv solitera ‘kiklopa’ i protiv nelegalne gradnje u novobeogradskim blokovima 61-64, a uskoro će krenuti napad i na Sajam, Bajlonijevu pijacu, bivši IMT, Košutnjak, Marinu Dorćol, Luku Beograd“.

„Jedini način da se uspešno odbranimo od novog naleta otimanja javnog dobra i pretvaranja u privatno vlasništvo je da se hitno organizuje široki front pobune i solidarna borba svih komšijskih inicijativa, organizacija civilnog društva, stručnih udruženja i pojedinaca. Nešto poput neformalne mreže Združene inicijative i pokreti (ZIP) koja broji desetak lokalnih inicijativa i može poslužiti kao primer dobre prakse“, ukazao je Miketić.

On smatra i da u vezi sa rešavanjem tog problema treba imati proaktivan stav i da bi mogao da pomogne plan nedavno umrlog arhitekte Dragoljuba Bakića za hitno rešavanje urbanističkog haosa.

„Prva tačka ovog plana je trogodišnji moratorijum na sve megalomanske građevinske projekte i zaštićene urbanističke zone dok se ne usvoji novi GUP, ali koji mora biti izrađen zajedno sa strukom i građanima, a ne da se ključna planska dokumenta donose u mračnim kabinetima“, naveo je Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari