Mikrobiolog Raka: Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od korona virusa na milion stanovnika 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Vodeći kosovski mikrobiolog Ljulj Raka izjavio je danas da na osnovu informacija Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od korona virusa na milion stanovnika.

„U poslednjem izveštaju ECDC-a  koji pokriva period od 10. do 23. januara 2022. godine, na Kosovu je zabeležena incidenca (broj zaraženih) od 1.157 slučajeva na 100.000 stanovnika“, rekao je Raka i dodao da od zemalja regiona, Albanija ima 997 slučajeva, Makedonija 1.099, Srbija 2.805 i Crna Gora 3.798.

„U ovom periodu najnižu stopu smrtnosti na milion stanovnika imaju Kosovo (5,01) i Nemačka (5,13). Zemlje regiona imaju ovu stopu mortaliteta na milion stanovnika: Albanija 23, Srbija 52, Makedonija 89, Crna Gora 132 i Bosna 146. U Evropi prednjači Bugarska sa 161 umrlim na milion stanovnika“, kazao je Raka.

Infektolog je naveo da infekcije sojem omikronom imaju blažu kliničku sliku, pošto je virus lokalizovan uglavnom u gornjim disajnim putevima.

„Stope hospitalizacije i mortalitet su niži nego u prethodnim talasima pandemije. Vakcinacija je ovde takođe igrala važnu ulogu. Ali masovno širenje u zajednici izazvalo je značajno preopterećenje u zdravstvenom sistemu i drugim bitnim kategorijama društva zbog masovnih odsustva sa posla i obrazovanja“, izjavio je Raka.

Raka je komentarisao restriktivne mere koje su preduzete na Kosovu i ocenio da one zavise od broja obolelih, hospitalizacija, umrlih i stope vakcinacije.

„Odluke se moraju donositi na osnovu epidemioloških podataka u realnom vremenu“, naveo je Raka.

Mikrobiolog je ukazao da nevakcinisane osobe, ili one koje su delimično vakcinisane, imaju veći rizik od teške bolesti i hospitalizacije.

Prema njegovim rečima, najznačajnije je primeniti preventivne mere i odluka konkretno na terenu.

Na Kosovu su prema današnjim podacima od početka pandemije preminule 3.012 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari