Milan Martić, bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina, osuđen je juče na 35 godina zatvora zbog zločina počinjenih između 1992. i 1995. godine u Hrvatskoj i zapadnoj BIH. Martić je proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem stvaranja ujedinjene srpske države koja bi obuhvatila delove teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Milan Martić, bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina, osuđen je juče na 35 godina zatvora zbog zločina počinjenih između 1992. i 1995. godine u Hrvatskoj i zapadnoj BIH. Martić je proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem stvaranja ujedinjene srpske države koja bi obuhvatila delove teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Taj cilj je, zaključilo je Raspravno veće, ostvarivan sistematskom i rasprostranjenom kampanjom zločina nad nesrpskim stanovništvom u područjima Hrvatske i BIH koja je trebalo da postanu deo takve države. U presudi se zaključuje da su, sa izuzetkom istrebljenja – za koje ne postoji uslov minimalnog broja žrtava – počinjeni svi zločini iz optužnice: progon na političkim, rasnim i verskim osnovama, ubistva, zatvaranja, mučenja, nečovečna dela, okrutna postupanja, deportacije i prisilna premeštanja, bezobzirna razaranja naselja i institucija namenjenih obrazovanju i religiji, pljačka javne i privatne imovine i napadi na civile.

Sanader: Martić – jedan od glavnih aktera pobune

– Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je Milan Martić bio jedan od glavnih aktera pobune hrvatskih Srba početkom devedesetih godina. Sanader je naveo da je „Martić 1995. godine raketirao Zagreb i sigurno je odgovoran za mnoge smrti“, dodajući da će širi komentar dati naknadno, kad se upozna s detaljima presude.

Milan Martić je, zaključuje se u presudi, imao apsolutnu vlast nad Ministarstvom unutrašnjih poslova i milicijom Krajine, a kao predsednik je kontrolisao i oružane snage RSK, te je imao obavezu da spreči zločine ili kazni njihove počinioce. Umesto toga Martić je, po oceni sudija, zloupotrebio svoj položaj i podsticao je atmosferu nepoverenja i straha u kojoj je nesrpsko stanovništvo bilo podvrgnuto rasprostranjenim i sistematskim zločinima.

PUPOVAC: Presuda će ojačati veru u pravnu državu

Zagreb – Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je juče da veruje da će presuda Milanu Martiću ojačati veru u pravnu državu. Pupovac je, na konferenciji za novinare, izrazio olakšanje zbog presude, rekavši da je „Martić sa srpske strane simbolizovao politiku progona, ubistava i razaranja“.

„Zbog toga mi, Srbi u Hrvatskoj, imamo interes da se s tom politikom ne samo raskrsti, nego i da svi oni koji su s Martićem učestvovali u realizaciji te politike budu i sankcionisani“, kazao je Pupovac. On je dodao da „onima koji to nisu činili i koje je Martić svojom politikom zatvorio u vojni logor i na kraju izručio politici egzodusa, želimo da na miru mogu da žive u svojoj zemlji i da se u miru u nju mogu vratiti“.

Ocenio je da izrečena kazna od 35 godina zatvora pokazuje želju međunarodnih institucija i hrvatske politike da se „po prvi put u razdoblju modernih evropskih nacija sankcionišu ljudi koji su se odlučili da politiku etničkog čišćenja koriste kao sredstvo u rešavanju međuetničkih nesporazuma“. Bivšeg ministra unutrašnjih poslova i predsednika Republike Srpske Krajine Milana Martića Haški sud danas je osudio na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključujući progone, ubistva, razaranja, pljačke, zatvaranja, mučenja i druga nečovečna dela.

U sažetku presude koji je pročitao predsedavajući sudija Bakone Moloto citirano je više Martićevih javnih izjava iz kojih se jasno vide njegove diskriminatorne namere prema Hrvatima, kao i njegova svesrdna podrška ciljevima udruženog zločinačkog poduhvata. Pored ličnosti navedenih u optužnici, kao što su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Jovica Stanišić i Franko Simatović, krug učesnika udruženog zločinačkog poduhvata je u presudi proširen i na Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Radmila Bogdanovića i Dragana Vasiljkovića.

NOBILO: Dovoljno za ono što je učinio

Zagreb – Svi hrvatski elektronski mediji preneli su vest o presudi koju je Haški tribunal juče izrekao Milanu Martiću, uz podsećanje da je kazna od 35 godina zatvora jedna od najstrožih do sada izrečenih i da su na duže kazne osuđena samo petorica optuženih. Zagrebački advokat Anto Nobilo ocenio je da je kazna od 35 godina zatvora primerena i dovoljna za ono što je Milan Martić počinio tokom Domovinskog rata. Komentarišući presudu, Nobilo je rekao da „nije detaljno pratio slučaj, no smatra da je 35 godina zatvora, s obzirom na Martićeve godine, jako puno“.

„Naravno, s pozicija žrtava nikakva kazna nikada nije dovoljna, ali s pozicije stalne uobičajene sudske prakse, 35 godina zatvora predstavlja jednu solidnu kaznu“, rekao je Nobilo, nekadašnji advokat haškog optuženika, hrvatskog generala Tihomira Blaškića. Podsetivši da Milan Martić ima 53 godine, Nobilo je dodao da bi kazna od 35 godina, ukoliko drugostepenom presudom ne bude smanjena, mogla predstavljati doživotnu zatvorsku kaznu. Nobilo nije mogao da komentariše mogućnost da Martiću, uz pomoć pravnih lekova, bude smanjena kazna.

„Nisam pratio njegov predmet profesionalno, pa ne mogu reći kako on stoji. Znam ko je Martić, znam da je bio na čelu pobunjenih Srba i znam brojne zločine koji su počinjeni nad Hrvatima. Zbog toga mi se čini da je izrečena kazna više nego primerena za njega i ne verujem da će je sud rušiti“, zaključio je Nobilo.

Martićevi kontakti sa drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata su, po oceni Raspravnog veća, bili „bliski i direktni“, a rezultat toga bila je značajna finansijska, logistička i vojna podrška JNA odnosno Vojske Jugoslavije, kao i MUP i Službe državne bezbednosti Srbije. Ukazujući da je podrška iz Srbije stizala tokom čitavog perioda obuhvaćenog optužnicom, sudija Moloto je u sažetku presude citirao jednog svedoka koji je Srpsku vojsku Krajine i Vojsku Jugoslavije opisao kao „jednu te istu organizaciju, smeštenu na dve odvojene lokacije.“
Odbacujući Martićevu odbranu da je raketni napad na Zagreb 2. i 3. maja 1995. godine predstavljao akt „zakonite odmazde“ po međunarodnom ratnom pravu, jer je predstavljao „odgovor na kršenja druge strane“, Raspravno veće je optuženog proglasilo odgovornim zato što je naredio granatiranje grada nenavođenim raketama sa kasetnim bombama. U presudi se ukazuje da je Martić u više prilika javno priznao da je lično naredio taj napad, a ukazuje se i na dokaze da je još 1992-1993. godine razmatrao mogućnost „raketnih udara“ na Zagreb i druge hrvatske gradove, preteći čak i sa sto hiljada žrtava.
U kaznu koja mu je juče izrečena, Milanu Martiću se uračunava oko pet godina koliko je do sada proveo u pritvoru Tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari