Specijalni savetnik ministra zdravlja Ljubiša Milanović negirao je za Danas spekulacije po kojima iza njegovog javnog istupa, u kojem optužuje nadležne državne organe da opstruišu borbu protiv korupcije, stoji Srpska napredna stranka.



– Iz SNS sam istupio u junu ove godine, nakon međunarodnog okruglog stola u organizaciji te partije pod nazivom „Stop kriminalu. Stop korupciji“ u Sava centru. Trebalo je da budem jedan od govornika na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali su organizatori od toga odustali. Nisam dobio objašnjenje zbog čega i istupio sam iz stranke – kaže Milanović. On dodaje da bi mu bilo lakše da neko stoji iza njega, ali da takvi navodi nisu tačni.


– Svojom izjavom, iza koje i dalje stojim, zaradio sam mesečnu platu. Da li ću je zaraditi i sledećeg meseca, videćemo. Bio bih nesrećan kada bih bio kažnjen zbog nerada i neotkrivanja stvari za koje sam plaćen, i kojima sam kao čovek pogođen – navodi Milanović, koji je prozvao Tužilaštvo za organizovani kriminal, BIA i Ministarstvo pravde da opstruišu borbu protiv korupcije. On je kao primer naveo slučaj nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, gde je, kako tvrdi, specijalni tužilac Miljko Radisavljević vratio krivičnu prijavu na korekciju, nakon čega je iz nje izbačeno osam imena.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže za Danas da Milanović nije izneo „ništa što već nismo znali“.

– Milanović nije otkrio ništa novo. Javno tužilaštvo, kao i sve institucije, pod kontrolom su Vlade Srbije. Istrage i optužnice moraju da prođu kroz „packu“ i odobrenje vlade. Slučajevi se zataškavaju, razvlače, a u krupnim aferama uvek odgovaraju osobe sa niže političke lestvice. Kada istrage budu krenule odozgo nadole, onda možemo da kažemo da se država ozbiljno bori protiv korupcije – ocenjuje Barać. Prema njenom mišljenju, Milanović će odgovarati za javno izgovorenu reč, a vlast će sačekati da vreme prođe „i po običaju će ceo slučaj zataškati“.

Fejsbuk podrška Milanoviću

Na Fejsbuku je juče otvorena stranica „Podrška Ljubiši Milanoviću“, na kojoj više stotina građana pozdravlja javno istupanje savetnika ministra, pozivajući ga da se kandiduje za predsednika. „Dobio bi izbore 100 posto“, „Milanovića za premijera“, „Ne može mu niko ništa! Izgovorio je istinu“, neki su od komentara sa ove stranice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari