Mile Delić: Neću da me Vučić ponižava sa 5.000 dinara mojih para 1

Zašto sam napisao – nemoj da me ponižavaš – kada sam vratio Vučiću pet hiljada dinara pomoći koja isplaćena penzionerima?

Zato što je to kupovina glasova, pokušaj odobrovoljavanja građana posle onog zatvaranja penzionera u martu mesecu. On sebe hoće da predstavi kao velikog, kao da on daje nama penzije. To deluje ponižavajuće jer su to moje pare, koje sam ja dao PIO fondu da mi čuva i isplaćuje kad ne budem bio više u snazi da radim, ističe Mile Delić, vojni penzioner u razgovoru za Danas.

Sa Delićem smo pričali o tome zašto je ponovo vratio predsedniku države Aleksandru Vučiću, odnosno državi, novac koji je isplaćen penzionerima kao jednokratna pomoć.

Mile Delić, Instruktor letenja u penziji privukao je pažnju šire javnosti kada je u novembru 2016. godine prvi put vratio Vučiću, odnosno državi, jednokratnu novčanu pomoć koja je isplaćena penzionerima u iznosu od pet hiljada dinara, dok je na snazi bio Zakon o smanjenju penzija radi mera štednje.

Delić je tom prilikom, o čemu je Danas prvi pisao, poštanskom uputnicom prosledio tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću pet hiljada dinara pomoći sa porukom – „Milostinju ne želim, oteli ste mi 307.645 dinara“.

On je ovaj čin objasnio svojom rezigniranošću zbog Zakona o privremenom načinu uređivanja isplate penzije koji je donet 2014. godine, jer je, kako kaže, nakon svih malverzacija, primao samo 47 odsto od penzije koja mu sleduje i koju je zaradio tokom svog radnog veka.

Na novu isplatu pomoći penzionerima u decembru 2020. godine, zbog posledica ekonomske krize izazvane pandemijom, Delić je reagovao u svom maniru.

Mile Delić: Neću da me Vučić ponižava sa 5.000 dinara mojih para 2

Opet je vratio novac državi i predsedniku Vučiću iz poruku da ne želi da bude ponižavan

On objašnjava da je ponižavajuće to što je „svaka od 48 rata koje mi je Vučić uzeo, bile su od 2,5 do 3 puta veće od ovih pet hiljada, za onih pet kalendarskih godina umanjenja moje penzije“.

Pored toga, podseća Delić, po odluci Vučića kao predsednika Vlade, umanjene su penzije svih vojnih penzionera, pa i Delića, koji su penzionisani pre 31. decembra 2007. godine za 4,21 odsto, i to trajno.

Ustavni sud je doneo odluku da je ovakvo umanjenje protivustavno, ali kako kaže naš sagovornik, pravosudni sistem je zakazao jer nije našao način da se penzionerima nadoknadi ovaj gubitak.

Delić ističe da je pomoć koja je sada isplaćena penzionerima za mnoge velika jer imaju male penzije, ali da se radi o ponižavajućem odnosu vlasti prema svojim građanima.

– Podaci iz fonda pokazuju da 1,1 milion penzionera imaju penzije ispod 25.000 dinara, za njih je ta pomoć velika. Ja imam sasvim pristojnu penziju i mogao sam na ovaj način da odreagujem, ali boli me i to što mi mnogi kažu – odakle tebi tolika penzija. Pa ja sam u taj PIO fond počeo da uplaćujem pre nego što je Aleksandar Vučić rođen. To njegovo predstavljanje kao da nam je on dao pomoć mi deluje kao da treba da zahvaljujem bankomatu što mi je dao moje pare. A da ne pričam kako su nas tretirali tokom policijskog časa i vanrednog stanja. Najteže mi je palo što sam morao da ustanem u tri sata ujutru dan pred Uskrs da bih kupio malo jagnjetine, i čekao u redu dok je ispred mene bilo 53 ljudi, brojao sam, i sad pokušava da odobrovolji penzionere, ističe Delić.

On podseća da je o svemu ovome javno govorio u više navrata, kao i da je od početka primene odluke o smanjenju penzija, tokom 12 meseci slao Vučiću 12 pisama u kojima je navodio zašto je ovo nepravedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari