Mileva Marić Ajnštajn – 145 godina od rođenja naučnice

Na današnji dan 1875. godine rođena je srpska matematičarka

Ostavite komentar


  1. Nejasno je zasto se Mileva opisuje kao „naucnica“, a jos manje zasto stvari nose ime po njoj. Sta je poenta te nagrade? Dodeljuje se matematicaru koji se uspesno uda za nobelovca, sta li?

      1. Naprotiv, ja slavim svaciji uspeh, pa i uspeh u udaji.
        Sledece nagrade za matematicare mogu npr biti „Dasha Zhukova“, „Jelena Bin Drai“, „Jeca Dj.“, ili „Berenika“…

  2. Ako se obelezava 145 godina, da li ce biti obelezena i 146-godisnjica?
    Uz to, po cemu je M. Maric Anstajn naucnica? On je bila samo supruga, a u jednom periodu i pomocnica i saradnica velikog naucnika, ali iza nj nije ostalo nijedno otkrice ili patent. Istina, ona je nase gore list, ali budimo realni.

  3. U ovom članku nema ni reči o spomen ploči postavljenoj na kući u kojoj je Mileva Marić živela sa svojim roditeljima, u Željezničkoj ulici u Rumi. O tome bi se mogao napisati poseban članak. Pošaljite ekipu Danasa što pre u Rumu, pre nego što se ta kuća sa sve spomen pločom skljoka ako dune malo jači vetar.

  4. POHVALA SRBIMA (Posvećeno duhu Mileve Marić – Ajnštajn) Blago Srbima – tom ljudskom soju, njihovi Geniji su po božanskom kroju, Mileva Marić samo je žena a njen muž je genije – njoj do kolena! Matematika i fizika behu joj fah, i rešenja mu davala u jedan mah, njegova je bila samo teorija, da „Sve je relativno“ a to je – morija! I gde je tu mesto za Apsoluta? Opšta relativnost – teorija je kruta! Ovaj pesnik je predan Duhu Svetom koji bdenije vrši nad ovom planetom!

Ostavite komentar


Društvo

Treći dan potrage za nestalom devojčicom: Bageri u dvorištu kuće gde se igrala Danka Ilić, prisutni i vatrogasci spasioci 10

Treći dan potrage za nestalom devojčicom: Bageri u dvorištu kuće gde se igrala Danka Ilić, prisutni i vatrogasci spasioci

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u borskom naselju Banjsko Polje, a potraga za njom ušla je u treći dan. MUP nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta. Kako nam je potvrđeno iz policije, u dvorištu porodične kuće je bager koji čisti teren, a na snimcima medija vidi se da su oko 12.50 ka dvorištu išli i vatrogasci spasioci.

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.