maturafoto BETAPHOTO/SASA ĐORĐEVIĆ

U više beogradskih ustanova i institucija jutros su stigle dojave o bombama, a među njima je i nekoliko osnovnih škola na teritoriji opštine Čukarica. Učenici osmih razreda jutros su polagali malu maturu iz srpskog jezika, a vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević rekao je da su predviđene mere u slučaju da dojave stignu, međutim, nije precizirao šta je tačno preduzeto da se osigura bezbednost u osnovnim školama gde maturanti polažu.

– Ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti, želim da verujem da će svi građani razmišljati o budućnosti, a budućnost su deca koja danas polažu završni ispit. Niko od nas ne isključuje mogućnost da će do toga doći ali budite sigurni da su kolege iz republičke upisne komisije zajedno sa MUP-om predvideli adekvatne mere i da to neće remetiti realizaciju završnog ispita – rekao je Milićević.

Na adrese više fakulteta u Beogradu, među kojima su Elektrotehnički, Pravi i Filozofski fakultet, jutros su stigle dojave o bombama, kao i u nekoliko osnovnih škola na teritoriji opštine Čukarica, potvrđeno je Danasu u MUP-u Srbije.

Dojave su stigle i u KBC Zvezdara, VMA i na Aerodrom „Nikola Tesla“

Kako su nam rekli u policiji, na terenu su kontradiverzione ekipe koje proveravaju navode.

Ministarstvo prosvete potvrdilo je da je nekoliko škola rano jutros dobilo elektronsku poštu sa pretnjama o postavljenim bombama, dodajući da su škole pregledane i bezbedne, da su dojave bile lažne, ai da je prvi dan ispita protekao u redu, svim školama.

– U svakom slučaju, škole su dobile u uputstvo kako da postupaju u takvim situacijama u saradnji sa policijom. Ova procedura predviđa da se sve škole pregledaju pre početka završnih ispita, a u školama i oko škola dežura policija. Republička upisna komisija predvidela je modalitete i ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti kako bi se osiguralo da se mala matura realizuje neometano, istakli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari