Procenjuje se da je gotovo milion vernika prisustvovalo jučerašnjoj misi koju je papa Benedikt Šesnaesti održao u okolini glavnog grada afričke države Angola Luande. Jučerašnji skup na otvorenom prostoru smatra se najvećim okupljanjem tokom papine sedmodnevne posete Crnom kontinentu, koja se završava danas. Gotovo 60 odsto stanovnika Angole su katoličke veroispovesti, što je rezultat delovanja portugalskih misionara.

Papa je osudio „oblake zla“, koji su se nadvili nad Afrikom, izazivajući ratove, plemenske i etničke sukobe. „Zla u Africi izjednačila su siromaštvo s ropstvom, oduzevši budućim generacijama sredstva potrebna da stvore solidnije i pravednije društvo“, kazao je papa. On je dodao da su ta iskustva zla nažalost poznata u celoj Africi, posebno građanski ratovi i rušilačka moćmržnje i osvete.

Rimokatolički poglavar je takođe podsetio na stradanja koja su posledica dvadesetsedmogodišnjeg građanskog rata u Angoli, pozivajući sve stanovnike Afrike na „istinsko pomirenje“, što može biti rezultat promene u načinu razmišljanja i emocijama. Prema njegovom mišljenju, potrebno je i uzdržavati se od hedonizma, budući da takve težnje vode ka „lažnom raju, upotrebi droge, seksualnoj neodgovornosti, slabljenju bračnih veza, kao i uništavanju ljudskih života putem abortusa“. Papa je takođe kazao okupljenim vernicima da žali zbog smrti dve devojke koje su poginule u subotu, prilikom stambeda na ulasku u stadion u Luandi, gde je on održao propoved mladim stanovnicima Angole. Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da su poginule dve devojke, dok je 40 drugih osoba povređeno u stampedu kada se oko 30.000 ljudi okupilo da čuje papin govor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari