Milivojević: Sudije javno govorite o političkim pritiscima 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ako neki sudija oseća politički pritisak treba da se obrati meni ili javnosti, to je jedini način da se sa time izborimo, rekao je danas predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević, navodeći da se njemu dosad nijedan sudija nije na to žalio.

U anonimnim anketama, popunjavao sam ih i ja, treba da budemo iskreni i pošteni, a ne samo da kritikujemo, rekao je Milojević, predstavljajući izveštaj o radu sudova, povodom anketa u kojima se sudije žale na političke pritiske.

Milojević kaže da je često isticao da nije lako da se sudi kad se u novinama pročita izjava, što nekada rade i sami novinari, u kojima se slučaj predstavi kao presuđen i neko osudi, a sudija treba, na osnovu dokaza, da ga oslobodi.

Znate ono – svi smo lekari i svi smo sudije, prokomentarisao je Milojević.

Na novinarsko pitanje da su neke od žena, uključujući Mariju Mali, izrazile sumnju da postoji sprega nekih sudija, advokata i veštaka kod dodele dece, Milojević je rekao da u VKS nije stiglo ništa, kao i da o tom predmetu zna koliko i svi građani, samo iz medija.

Milojević je rekao i da nije u njegovoj nadležnosti rad tužilaštva, ali da kao pravnik smatra neprihvatljivim da je velik broj tužioca u v.d. stanju i da još nije izabran tužalac za ratne zločine.

On je ocenio da su sudije u protekloj godini radile dobro, uloživši maksimalan napor u datim okolnostima, mada je priliv predmeta povećan, ali je i broj rešenih slučajeva veći nego ranije. Prema njegovim rečima, sistem je preopterećen i trebalo bi primeniti sistemske mere.

Pre svega, potrebno je sudsko osoblje izdvojiti iz kategorije za koju je propisan maksimalni broj zaposlenih, kao i da se uradi analiza koliki broj sudija je potreban i da se popune upražnjenja mesta, kaže Milojević.

Odredbe zakona treba da budu jasnije, smatra Milojević, tako da nisu neophodni sastanci sudija da bi se zauzeo stav kako ih primeniti, mada se to dešava i u drugim zemljama.

Ažuran, kvalitetan i efikasan rad sudova jedino može povratiti poverenje građana u njihov rad, ocenio je Milojević.

Sudije bi, po prirodi i značaju poslova koje obavljaju, trebalo da budu kardinali državne adminstracije, a često su neznani junaci, rekao je Milojević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari