Milošević (UNS): Sumnje u poslovanje RTS-a da provere nadležne institucije 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Olivera Milošević izjavila je danas da sve potencijalne sumnje koje se tiču poslovanja Radio-televizije Srbije (RTS) moraju da istraže i provere nadležne institucije.

Milošević je agenciji Beta kazala da su građani Srbije u najvećoj meri finansijeri RTS-a i da je zbog toga sasvim prirodno da poslovanje javnog servisa bude transparentno.

„Sve drugo nije dobra praksa i samo podriva sumnje i poverenje javnosti. Poslovanje mora biti po zakonu, a sve potencijalne sumnje moraju biti istražene i proverene od strane nadležnih institucija – policije, revizora, pa i tužilaštva koji su dužni i da preduzimaju odgovarajuće mere i o tome obaveštavaju javnost. Nije dobro u medijima voditi istrage, ali je svakako uloga medija da javnost obaveste o svemu što je u interesu da se zna, naravno, uz poštovanje novinarskog kodeksa i etike, što nažalost na srpskoj medijskoj sceni nije pravilo“, ocenila je potpredsednica UNS-a.

Naglasila je da UNS očekuje da nadležni organi, povodom informacija i dokumenata koje su objavili predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček i istraživački portal Pištaljka o poslovanju RTS-a, urade sve što je neophodno, „upoznaju građane s činjenicama i tako prekinu lanac oprečnih informacija i prepucavanja“.

Predsednik UO RTS-a Branko Klanšček potvrdio je verodostojnost „tajnog“ dokumenta koji je objavio portal Pištaljka, a u kome se navode podaci o finasiranju projekata privatnih produkcija, iza kojih u nekoliko slučajeva stoje i poznati novinari i urednici RTS-a.

RTS je danas saopštio da po zakonu ima obavezu da najmanje 10 odsto programa budu nezavisne produkcije.

„I tu obavezu, ponekad uz manja odstupanja, RTS poštuje. RTS proizvodi, u proseku, 170 emisija, oko 130 bez Informativnog programa“, saopšteno je.

U RTS-u ocenjuju da je nedopustivo što su se u javnosti pojavile brojke iz ugovora RTS-a koje se smatraju poslovnom tajnom.

„Još je gore što podaci nemaju važna objašnjenja i što ih predsednik Upravnog odbora olako i netačno objašnjava, a najgore je što postaju predmet ‘pijačne rasprave’. Svi ti podaci su već nekoliko meseci predmet ozbiljne pažnje nadležnih organa. Poslovanje naše kuće nije prvi put predmet ovakvog interesovanja bilo policije, bilo revizora, bilo tužioca za organizovani kriminal i dok su oni radili svoj posao, RTS nije javno komentarisao predmet istrage. Tako će biti i ovoga puta“, zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček izjavio je da je otkrio da na RTS postoji emisija koja se knjiži kao da postoji, a ne postoji.

„Za tu emisiju pod nazivom ‘Jedan dobar dan’ postoji i konto s kog je potrošeno 14 miliona dinara od 2020. godine“, rekao je Klanšček za TV N1 i najavio podnošenje krivične prijave.

„Taj novac je potrošen na scenografiju i voditelje, ali ne postoji scenografija… U pitanju je dnevna emisija kolažnog tipa. Olivera Kovačević je urednica emisije, ona ide svakim radnim danom i – emisije nema“, rekao je Klanšček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari