Milovanović: Pretnje Dragoljuba Simonovića su napad na javnotužilačku organizaciju 1Dragoljub Simonović Foto: Beta/ Nenad Petrović

Zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu Predrag Milovanović, koji zastupa optužbu u slučaju paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću, izjavio je da pretnje koje mu je uputio optuženi Dragoljub Simonović predstavljaju napad na javnotužilačku organizaciju.

Simonović, doskorašnji predsednik opštine Grocka i član Gradskog odbora SNS, Milovanoviću je javno pretio u sudnici, tvrdeći da će se pozabaviti njegovim radom i „da on možda više i ne bude tužilac“.

Milovanović je u razgovoru sa pravnicima strukovne organizacije Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) ocenio da to što je Jovanović izgovorio u krivičnopravnom smislu nije pretnja.

„Međutim, to što je rekao da sam zloupotrebio svoj položaj, da će se on pozabaviti i sudskim putem radom javnog tužilaštva, da sam montirao proces protiv njega i da neću biti tužilac kad se završi postupak, predstavlja napad na javnotužilačku organizaciju“, kazao je Milovanović. On je istakao da zna da se nosi sa pritiscima i da suđenje Simonoviću nije jedini takav primer.

Prema rečima Milovanovića, normalno je da se oseća neka vrsta profesionalnog pritiska kada predstavnici javne vlasti u javnosti komentarišu sudske postupke.

„Razumem da oni imaju potrebu da se o nekim osetljivim slučajevima javno izjašnjavaju, ali to treba raditi najpre vodeći računa o tome da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda“, upozorio je Milovanović.

On je ukazao i na činjenicu da tužilaštvo funkcioniše između zakonodavne i izvršne vlasti, jer tužioce bira Narodna skupština, odnosno zakonodavna vlast, a u istražnom postupku ono je direktno upućeno na policiju, koja predstavlja izvršnu vlast.

„Kad radite na nekom predmetu koji ima političku dimenziju, za koji su zainteresovani nosioci javne vlasti, a imate ovakav sistemski položaj tužilaštva, vi praktično možete, da se kolokvijalno izrazim, jednim klikom tastera držati ceo sistem pod kontrolom“, rekao je Milovanović.

Zbog toga je, ukazao je, važno reformisati tužilaštvo i uvesti sistem horizontalne odgovornosti u taj organ.

On je podsetio na poređenje koje su drugi tužioci iznosili ranije u javnosti naglašavajući da je tužilaštvu otežan rad zato što je ustrojeno po sovjetskom modelu, dok se postupak vodi po anglosaksonskom modelu zbog relativno modernog Zakona o krivičnom postupku koji je na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.