Milutin Folić: Urbanista i Stanija 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Milutin Folić ponovo je postavljen za glavnog urbanistu Grada Beograda, a njegov reizbor na tu funkciju izazvao je buru reakcija u javnosti.

Razlog su brojne urbanističke afere koje su provejavale u medijima protekle četiri godine a koje do sada nisu dobile svoj epilog. U Folićevom portfoliju su izdavanja građevinskih dozvola za sumnjive kvadrate, projektovanja zgrada na kojima su precrtavani postojeći a docrtavani nepostojeći objekti, predsednikovanje u komisijama za veliki broj urbanističko-arhitektonskih konkursa, za koje su nadoknade veće i od 1.000 evra.

Međutim, možda je najproblematičnije to što, kao gradski urbanista zadužen za najveće urbanističke projekte u prestonici, oko kojih stručna i šira javnost lomi koplja sa aktuelnom vlašću, a čije će posledice osećati generacije Beograđana posle nas, Folić gotovo ceo mandat nije ni progovorio. U njegovo ime uglavnom su se oglašavali drugi gradski zvaničnici.

U bogatoj zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu Grada Beograda stoji da je Milutin Folić, rođen 1979. godine u Prištini, nakon boravka u Americi završio Arhitektonski fakultet u Beogradu kao jedan od najuspešnijih studenata generacije. Da govori pet jezika. Da je tokom uspešne karijere u inostranstvu radio na velikim projektima u Izraelu, Brazilu, Sajgonu. Svojevremeno je pisalo i da je dobitnik stipendije „Zoran Đinđić“ 2000. godine, tri godine pre nego je fondacija i osnovana, nakon atentata na premijera Srbije. Ispostaviće se, kako su pisali mediji, da je na mnogim od navedenih projekata morao da radi još kao student, a da se njegovo ime na tim poslovima i ne pominje. Firmu „Folic architects“, koja je porodični biznis, osnovao je 2008, koja je uglavnom projektovala pumpe, kafiće i stambene komplekse na Dedinju.

Inicirao je i radio na strateškim dokumentima Generalni plan i Strategija Grada Beograda, „odgovoran“ je za ideje širenja pešačkih zona, spuštanja Beograda na reke, izmeštanje železničkog saobraćaja iz centra grada, odnosno sve urbanističke zahvate koje aktuelna vlast preduzima u službi izgradnje „Beograda na vodi“.

Jedan od zanimljivih detalja koji je privukao pažnju medija 2014. je i interesantan društveni život novoizabranog glavnog urbaniste i fotografije sa društvenih mreža na kojima se nasmejani Folić sunča na jahti sa starletom Stanijom Dobrojević.

Na Generalni urbanistički plan Beograda, koji je Privremeno veće, stručnjaci tvrde nezakonito, donosilo 2013, samo je Inicijativa Ne davimo Beograd podnela više od 2.000 primedaba, dok je na Urbanistički plan posebne namene za područje „Beograda na vodi“ primedbi bilo 1.800. Folić, kao predsednik te komisije, nije se oglasio ni na jednu od njih. Tokom višesatnih javnih rasprava za najbitnija urbanistička strateška dokumenta, glavni urbanista nije progovorio ni reč, osim kada je tokom rasprave o gondoli aktivistkinji Inicijative Kseniji Radovanović rekao „znam gde ti rade roditelji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari