Minić (TS): Nikakva strategija neće dati rezultate u borbi protiv korupcije jer o svemu odlučuje Vučić 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija (TS) izjavio je danas da nikakva strategija neće dati rezultate u borbi protiv korupcije jer su sve institucije u Srbiji razrušene i pogažene.

Minić je za agenciju Beta ocenio „populističkom i političkom“ izjavu ministarke pravde Maje Popović, da je cilj Vlade Srbije „nulta tolerancija prema korupciji“ i naglasio da o sudbini korupcije odlučuje samo predsednik Aleksandar Vučić.

„Predlog Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koji je danas predstavljen, je opšt dokument s lošim merama i aktivnostima koje nisu primerene strategiji. U tom dokumentu ne postoji strateški pristup kojim bi se, između ostalog, utvrdilo zbog čega neki antikorupcijski organ ne funkcioniše u punom kapacitetu“, rekao je Minić i naglasio da u mnogim oblastima ne postoje rezultati borbe protiv korupcije.

Dokument koji je danas predstavila ministarka Popović, dodao je, neće rešiti korupciju u Srbiji.

„Kad je u pitanju korupcija, u Srbiji ne odlučuju ni ministarka, ni vlada, ni skupština, već jedino Aleksandar Vučić bez obzira da li se nalazi na funkciji predsednika Republike ili mesne zajednice u Jajincima. Mi nemamo državu, sve institucije koje bi trebalo da se bore protiv korupcije su razrušene i pogažene. Nažalost, moć nije u institucijama nego u rukama jednog čoveka, a evidentno je da u Vučićevoj agendi ne postoji borba protiv korupcije“, naglasio je Minić.

Ocenio je da se Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije za period 2023-2028 donosi po preporukama Evropske unije.

„Vlada žuri da sve završi do kraja septembra kako bi izvestila antikorupcijsko telo Saveta Evrope (GREKO) da su te preporuke usvojene, a mi ćemo i dalje u praksi imati iste probleme jer nema suštinske želje i volje da se vlast u Srbiji obračuna s korupcijom“, istakao je Minić i dodao da je „očigledno da niko ne želi da seče granu na kojoj sedi“.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da je cilj Vlade Srbije „nulta tolerancija prema korupciji“ i da su Predlogom Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2023-2028 označene posebno rizične oblasti za korupciju.

„Elimisanje korupcije nalazi se temelju demokratskog društva i predstavlja jedan od prioriteta naše Vlade“, rekla je Popović, podsetivši da su radnoj grupi za izradu ovog „kompleksnog, strateškog dokumenta“ predstavnici državnih organa i nevladinih organizacija.

Ona je kao posebno rizične oblasti navela privatizaciju, građevinarstvo, javne nabavke, carinu, finansiranje političkih aktivnosti, javna preduzeća, zdravstvo i ukazala na potrebu veće zaštite uzbunjivača.

Srbija je u 2022. godini pala za pet mesta na listi percepcije korupcije u javnom sektoru koju objavljuje Transparensi internešnel.

U izveštaju ove međunarodne organizacije za 2022. godinu, Srbija je na 101. mestu među 180 zemalja sveta i to je najlošiji rezultat u poslednjih 11 godina.

Prvo mesto izvan prvih 100 Srbija deli s Albanijom, a od zemalja Zapadnog Balkana lošije se kotira samo Bosna i Hercegovina na 110. mestu.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija kao 41, Hrvatska na 57. poziciji, Crna Gora je na 65. mestu liste, Kosovo na 84. i Severna Makedonija na 85 mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari