Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio Pirot 1Foto: Z.Panić

MInistar kulture i informisanaj Vladan Vukosavljević izjavio je danas u Pirotu da je 19. Salon knjige i grafike u Pirotu dokaz da ova sredina brine o kulturi i da sa manje ili više napora organizuje jednu ovakvu manifestaciju koju nemaju ni neki veći gradovi u Srbiji.

Ovakve manifestacije su izuzetno značajne za kulturu Srbije”, rekao je Vukosavljević koji je posle razgovora sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasućem, obišao 19. Salon knjige i grafike u hali Kej.

Videli smo veliki broj dece na jednoj radionici na Salonu.tako se gaji čitalačka publika i stvara interesovanje za knjige. Oduševljeni smo što smo ovde videli najmladju publiku i dobru ponudu knjiga. To sve govori o tome da čitalački ukus treba gajiti i da postoji interesovanje za knjigu”, rekao je Vukosavljević.

Na pitanje o manjku zaposlenih u ustanovama kulture u Pirotu i da li će tu biti nekog pomaka, ministar je rekao da država mora da stvara uslove da u onim sredinama koje ulažu u kulturu da se taj kulturni život dodatno razvija.

Raduje podatak da lokalna samouprava Pirota za kulturu izdvaja 9 posto iz gradskog budžeta. To Grad Pirot svrstava u sam vrh gradova i opština u Srbiji po izdvajanjima za kulturu. Mi ćemo u pogledu propisa, zakona i drugih mera učiniti sve da sprovodjenje kulturne politike bude lakše. Inistiraćemo na zapošljavanju novih neoophodnih kadrova”, rekao je Vukosavljević.

Preko projekta ‘Gradovi u fokusu’ naročito u poslednje dve godine uspeli smo da pojačamo kulturni život ,naročito u oblasi investicija. Drugi konkurs Ministarstva su konkursi iz osam oblasti. Verujem da će uspešni projekti, a Pirot ih ima ove godine, biti pomognuti, istakao je on.

Prema njegovim rečima, U 2016. i 2017. godini Pirot je preko projekata Ministarstva iz oblasti kulture i informisanja dobio oko 17 miliona dinara.

Mogu da kažem da smo zadovoljni onim što smo videli i čuli u Pirotu i da ćemo posvetiti pažnju projektima iz Pirota”,rekao je Vukosavljević.

Na pitanje da li dolaze bolji dani za medije, Vukosavljević je rekao da je povlačenje države iz vlasništva medija, dovelo do nekih ‘’dobrih ali i rdjavih posledica”.

Rdjave posledice su da su mediji prepušteni zakonima medijskog tržišta, a oni su svirepi to je veliki broj medija dovelo u nezavidnu situaciju. Trudićemo se da kroz medijsku strategiju podstaknemo lokalne samouprave da dodatno izdvajaju iz budžeta za medije, ako je to ikako moguće do jedan posto za finansiranje lokalnih medija”, rekao je Vukosavljević.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izrazio zadovoljstvo zbog posete ministra Vukosavljevića i sastanka koji je održan u Gradskoj upravi.

Na sastanku smo ga upoznali sa ustanovama kulture i njihovim problemima. Oko 9 posto iz budžeta izdvajamo za ustanove kulture i preko 1,5 posto za medije. U proteklom periodu je dosta novca uloženo u rekonstrukciju nekih objekata ali je potrebna rekonstrukcija Doma Vojske, proširenje Arhiva, Galerije. Muzeja…”,rekao je Vasić.

On je dodao da Pirot imamo potrebu za zapošljavanje novih kadrova u kulturi.

U proteklom periodu je sedam radnika otišlo iz Pozorišta i veoma teško je raditi u takvim uslovima. i pored toga, ustanove kultire dobro rade i imaju raznovrsne programe. Saradnja sa Ministarstvom i njihova podrška nam je itekako potrebna”, rekao je Vasić, dodajući da očekuje da se Pirot ove godine nadje u projektu Ministarstva “Gradovi u fokusu”.

Ministaras Vladan Vukosavljević je tokom posete Pirotu obišao i ustanove kukture i razgovarao sa direktorima ovih ustanova u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari