Ministar promenio 54 predloga komisija za sufinansiranje medijskih projekata 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO INFORMISANJA I TELEKOMUNIKACIJA/Marina Jančević)

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je ove godine promenio 54 predloga komisija za sufinansiranje medijskih projekata, za šta je, kako je naveo u rešenju, „imao diskreciono ovlašćenje“, objavilo je Udruženje novinara Srbije.

Tako je 10.740.000 od 310.000.000 dinara, koliko je bilo predviđeno i dodeljeno na svim konkursima zajedno, raspodeljeno drugačije nego što su predvidele stručne komisije.

Najviše „intervencija“ bilo je u Rešenju o raspodeli sredstava na Konkursu za sufinansiranje projekata, organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja, u kome je ministar izmenio 19 predloga komisija i 3.740.000 dinara raspodelio drugačije od predloga komisije.

Protivno predlogu komisije da se za realizaciju medijskih projekata Društvu novinara Niša i Udruženju G POINT iz Novog Sada dodeli 700.000 dinara, ministar Jovanović je odlučio da ove projekte ne podrži.

Ministar je iznos koji je komisija predložila umanjio Televiziji Apatin, organizaciji Edit pro, Radio-televiziji Vranje, PROUNS-u, akcionarskom društvu za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost „Politika“, Udruženju Patriotski blok Srbije, Udruženju sportskih novinara Beograda i udruženju „Vidi me“.

Više novca nego što je predložila komisija su, odlukom ministra, dobili ANEM, Asocijacija medija, „Res Publika”, Institut za medije i različitosti –Zapadni Balkan, Lokal pres, Business Info Group, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, BRAINZ i Dan Graf.

Ministar je menjao i odluke komisije za konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskog sadržaja za televizije, novinske agencije i štampu, internet medije, kao i za medijske projekate koji se realizuju na Kosovu i Metohiji.

Za novinske agencije i štampu raspodeljena su 42 miliona dinara za realizaciju 49 projekata.

Ministar je na tom konkursu izmenio 16 predloga komisije i 3,4 miliona dinara raspodelio drugačije nego što su komisije predložile.

Iako su komisije predložile da se novac raspodeli za realizaciju projekata Magazina „Dani“ iz Subotice i Kulturno informativnog prosvetnog udruženja „Prosperitet“, ministar je odlučio da te projekte na podrži.

U odnosu na predlog komisije, ministar je umanjio sredstva projektima Preduzeća za proizvodnju i distribuciju RTV programa, trgovinu i usluge TV Apatin, Društvu sa ograničenom odgovornošću ADD PRODUCTION Kruševac, Narodnim novinama, Dnevniku, Društvu za izdavanje novina i magazina „Politika novine i magazini“, kao i medijskim projektima Kompanije Novosti AD Beograd i Novinsko– izdavačkom preduzeću Pobeda.

Sa druge strane, povećao je iznos novca namenjenog realizaciji projekata NUNS-a, Društva za novinsko izdavačku delatnost Agenda 2020, Biznis info grupe, NIN-a, Podrinskih, kao i novinskih agencija BETA i Fonet.

Povećao je i iznos novca koji je namenjen sprovođenju projekta Udruženja novinara Srbije (UNS) za internet medije.

Na tom konkursu ministar je povećao i iznos koji je komisija predvidela za projekte Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, NDNV-a, Društva za novinsko-izdavačku delatnost Dan Graf, Kulturnog centra „Kaleidoskop“.

Iako je komisija predložila da se novac raspodeli za projekte Udruženja Ariadne Novi Sad, Hedonik medija marketa, Udruženja građana „Svi smo bili deca”, Centra za informisanje obrazovanje i preduzetništvo Oblak, Kulturno informativnog prosvetnog udruženja Prosperitet, ministar je odlučio da ovi projekti ne budu podržani.

Za 77 medijskih projekata za televizije raspodeljeno je 75 miliona dinara. Jovanović je izmenio šest predloga komisije i raspodelio 800.000 dinara drugačije nego što je predložila komisija. Iznos novca je u odnosu na onaj koji je komisija predvidela umanjen za projekte Televizije Fruška gora, EDIT PRO, televizije GM Plus, Patriotskog bloka Srbije, a povećan za projekte BRAINZ-a i Vojvođanske zelene inicijative.

Na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se realizuju putem elektronskih medija, čiji izdavači imaju sedište na teritoriji AP Kosovo i Metohija, raspodeljeno je 10 miliona dinara za 21 projekat.

Jovanović je iznos sredstava koji su komisije predložile povećao Radiju Goraždevac i to za dva projekta – za radio i onlajn izdanje. Sa druge strane, projekat Samostalno trgovinsko uslužnih radnji Mir, za čiju realizaciju je komisija predložila da se dodeli 400.000 dinara, ministar je odbio da podrži.

Sredstva je u odnosu na predlog komisije umanjio Samostalnoj radnji za radio i televizijske aktivnosti PIKSEL Tvrđan.

UNS je pozvao ministra informisanja i telekomunikacija da odgovori da li je konsultovao komisije koje su odlučivale o raspodeli sredstava pre nego što je pojedinim projektima menjao iznose koje su članovi komisija predložili, ali odgovor još nije dobilo.

Jovanović je, kako je objavljeno, menjao iznose „u skladu sa članom 25. stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima, na osnovu diskrecionog ovlašćenja“.

UNS navodi da član 25. stav 1. ZJIM, na koji se ministar pozvao u obrazloženju glasi: “Odluku o raspodeli sredstava donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, a na osnovu obrazloženog predloga komisije” i u njemu nije navedeno da ministar ima diskreciono pravo da obrazloženi predlog komisije menja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari