Ministar Ružić sa budućim brucošima Pravnog fakulteta 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosveteBranko Ružić posetio je danas Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, gde su budući brucoši polagali prijemni ispit za upis na ovaj fakultet.

„Pravni fakultet je u samom vrhu srpskog i evropskog visokog obrazovanja u oblasti prava i pravnih nauka. O tome najslikovitije govori izuzetno interesovanje mladih za studije na ovom fakultetu i u uslovima sve veće konkurencije. Ove godine, ukupan broj mesta za buduće studente prve godine na ovom fakultetu je 1400, dok će država finansirati studije njih 600“, rekao je Ružić.

On je naveo da je Pravni fakultet u Beogradu bio pokretač i nosilac progresivnih ideja i da je iznedrio stručnjake, koji danas, kao u svim proteklim godinama, zauzimaju visoka mesta u državnim institucijama, pravosuđu, politici, diplomatiji i nauci.

Na Univerzitetu u Beogradu opredeljeno je ukupno 15.053 mesta, a broj prijavljenih kandidata je 19.591 na svim fakultetima.
Ministar je istakao da je „zadovoljstvo videti da svake godine ima veliki broj prijavljenih kandidata za studiranje na najstarijem i najvećem univerzitetu u Republici Srbiji“.

„To je potvrda kvaliteta rada fakulteta i profesora. Moram da dodam da i u drugim univerzitetskim centrima postoji interesovanje za studiranje, posebno na atraktivnim studijskim programima. Naš zajednički zadatak je da stalno proveravamo i unapređujemo kvalitet rada na visokoškolskim ustanovama, i da svoje standarde stalno usaglašavamo sa standardima evropskog obrazovnog sistema“, naveo je Ružić.

Ove godine, doneta je odluka da se iz budžeta Republike Srbije finansira ukupno 36.626 budućih brucoša, od toga će Vlada Srbije finansirati 29.790 studenata, a Pokrajinska vlada 6.836.

Ministar je istakao da od ove akademske godine država prvi put finansira i studije za školovanje 119 studenata na master strukovnim studijama.

af

Preliminarni rezultati do 4. jula

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima traje od 27. juna do 1. jula, a objavljivanje preliminarnih rezultata je najkasnije do 4. jula. Objavljivanje konačne rang-liste je najkasnije do 11. jula, a upis na fakultete je nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta od 11. do 15. jula.

U drugom, septembarskom upisnom roku prijavljivanje kandidata je 1. i 2. septembra, a polaganje prijemnog ispita je 5. i 6. septembra. Objavljivanje konačne rang liste je najkasnije do 12. septembra, dok je upis od 12. do 15. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari