Ministar: Zbog epidemije korona virusa dopune 10 posebnih kolektivnih ugovora u Srbiji 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/DS)

Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević izjavio je danas da je su zbog posledica epidemije korona virusa izvršene dopune 10 posebnih kolektivnih ugovora.

Te dopune su u skladu sa Zaključakom Vlade Srbije kojim se poslodavcima preporučuje da obezbede pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto za zaposlene koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđenog korona virusa ili zbog izolacije ili samoizolacije naložene u vezi sa tom bolešću.

„Izdali smo preporuku da poslodavci omoguće zaposlenima, koji imaju decu u uzrastu do 12 godina i boluju od hroničnih bolesti, da rade od kuće. Takođe, omogućili smo i upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade, bez prethodnog dostavljanja zahteva poslodavaca na mišljenje reprezentativnom sindikatu, a izvršena je i izmena Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenje epidemije zarazne bolesti“, rekao je Đorđević.

On je na konferenciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) „Dostojanstveni rad u uslovima pandemije“ istakao da su zbog situacije izazvane korona virusom, više nego ikada potrebni saradnja, razumevanje, solidarnost i zajednički rad.

Uz to je „neophodno obezbediti makroekonomsku stabilnost i održati privrednu aktivnost u Srbiji, kako bi materijalni položaj naših građana bio bolji“, rekao je Đorđević, saopštilo je Ministarstvo.

Podsetio je da je Vlada Srbije 2020. proglasila „Godinom solidarnosti i saradnje“ i naveo da su te dve vrednosti jednako značajne da bi se društvo adekvatno i organizovano, kao društvo izborilo da i posle pandemije bude dobro i kvalitetno mesto za rad i život.

Dodao je da je Ministarstvo neprekidno pratilo stanje na tržištu rada i implementaciju mera aktivne politike zapošljavanja koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

„Uz dodeljenu subvenciju za samozapošljavanje sopstveni posao pokrenulo je 1.266 nezaposlenih lica, dok se uz subvenciju poslodavcu zaposlilo 1.503 nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih lica“, kazao je Đorđević.

Po njegovim rečima, u mere za zapošljavanje uz subvenciju zarade ili refundacije troškova prilagođavanja radnog mesta ili poslova uključeno je i 188 osoba sa invaliditetom.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da je dostojanstven rad onaj koji omogućava dobar život i ocenio da je Srbija od toga daleko.

On je kazao da su u Srbiji prosečna plata i minimalna plata za po 20 odsto manje od potrošačke odnosno minimalne potrošačke korpe, i da oko 70 odsto zaposlenih ima platu manju od prosečne plate.

„Za pet godina u Srbiji profit poslodavaca je porastao za 285 odsto, a u istom periodu prosečne plate za 22 odsto, a minimalci za 42 odsto i taj profit nije podeljen sa radnicima“, istakao je Orbović.

On je naveo i da krizu najviše osećaju zaposleni, kao i da će Srbija sa ovakvom politikom teško u dužem vremenskom periodu da dođe do dostojanstvene zarade i rada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari