Ministar zdravlja Kosova: Uništiti 1.000 testova za korona virus koje je Srbija donirala 1Foto: EPA-EFE/ADAM IHSE

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitija izjavio je danas da će uskoro biti uništeno 1.000 testova za utvrđivanje inficiranja korona virusom koje je Srbija donirala Kosovu u aprilu prošle godine, preneo je portal Kossev.

„Biće tretirani kao svi lekovi bez roka. Oni će biti uništeni čim pre“, rekao je Vitija na sednici kosovskog parlamenta o 100 dana rada vlade Aljbina Kurtija, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije Kosova Bekima Hadžiua šta se dogodilo sa 1.000 testova koji su bili donacija Srbije.

Hadžiu je kazao da se time Srbija predstavila kao humana država, dok će istovremeno Kosovo „platiti za njihovo uništenje“.

U Prištinu je 17. aprila prošle godine stiglo 1.000 testova iz Beograda, u okviru saradnje regiona protiv kovid- 9, potvrdio je tada za Kossev portparol kosovskog Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

S druge strane, Kosovo je „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom“, naveli su tada iz Ministarstva u odgovoru za portal.

I tada je vladu u Prištini predvodio Aljbin Kurti, odnosno Samoopredeljenje u saradnji sa Demokratskim savezom Kosova. Zbog te pošiljke Kurtijeva vlada bila je meta kritika kosovske opozicije i dela javnosti.

Pokrenuta je i peticija da se pošiljka odbije. Zamenik predsednika udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj koji je sada optuženi u Hagu, zatražio je hitnu istragu parlamentarne komisije i tužilaštva i pozvao prištinski Institut za javno zdravlje da testove „baci u smeće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari