Ministarka Begović izabrana za predsednicu Odbora guvernera ICGEB-a 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović, koja je učestvovala na nedavno održanom 29. zasedanju Odbora guvernera Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB) u Kejptaunu, izabrana je za predsednicu tog odbora, saopštilo je danas nadležno ministarstvo.

„Ubedljivom većinom glasova, ministarka Begović izabrana je za predsednicu Odbora guvernera ove prestižne organizacije, čime je postala prva žena u istoriji izabrana na tu poziciju. Njen izbor predstavlja korak napred za našu zemlju i potvrdu njenog međunarodnog naučnog ugleda“, navodi se u saopštenju.

Njen izbor kao prve žene na toj poziciji simbolizuje i podržava važnost jednakosti i ženskog liderstva u oblasti nauke, u čemu Srbija već prednjači u svetu, uzevši u obzir veliki procenat žena u nauci, kao i žena na rukovodećim pozicijama u naučno-istraživačkim institucijama u Srbiji, ocenjeno je u saopštenju.

ICGEB je organizacija koja je upravlja sa više od 45 moderno opremljenih laboratorija smeštenih u Trstu, Nju Delhiju i Kejptaunu. Organizaciju čini interaktivna mreža sa gotovo 70 članica, a njeno delovanje je usklađeno sa radom sistema UN.

Ministarka Begović će tokom svog mandata raditi na unapređenju naučnih istraživanja, jačanju saradnje među članicama, kao i na donošenju brojnih inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari