Ministarka Gojković povodom Međunarodnog dana devojčica posetila fudbalski klub "Borac" 1Foto: Dario Konstatinović

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković posetila je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana devojčica, igračice Ženskog fudbalskog kluba „Borac“ u Čačku.

 

Gojković je fudbalerkama „Borca“ i svim devojčicama čestitala njihov dan uz želju da rade na svom obrazovanju, usavršavanju i razbijanju rodno zasnovanih predrasuda i pokažu koliko su sposobne za najviše rezultate.

Razgovarala je o podsticanju razvoja ženskog sporta, usavršavanju i značaju suzbijanja rodno zasnovanih predrasuda.

Gojković je izrazila zadovoljstvo zbog susreta sa igračicama koje su se, kako je izjavila, izborile kvalitetima za jednakost u jednom tipično muškom sportskom kolektivu, koji je jedan od sinonima Čačka i postale uzor vršnjakinjama, ali i budućim generacijama.

Rekla je da je današnji boravak u Čačku želela da iskoristi da ih na simboličan način podrži u odluci da za sport izaberu jedan od onih koji je uglavnom važio za „muški sport“ .

Ona je tom prilikom podsetila da je sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Draganom Džajićem potpisala Sporazum o saradnji između Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Fudbalskog saveza, u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti i jačanju položaja žena u Srbiji, kao i zajedničkom radu u tome da se što više promoviše bavljenje ženskim fudbalom u Srbiji.

„Ženski sport zaslužuje pažnju i naš prioritet pored razvoja vrhunskog, profesionalnog sporta, mora da bude veće uključivanje devojčica da se bave sportom. Bavljenje sportom doprineće povećanju vašeg samopouzdanja i razvijanju timskog duha. Neka vas današnji dan posebno podseti na to koliko ste jake i sposobne za najviše rezultate, do kojih ćete doći vrednim radom“, istakla je Gojković.

Ona je tom prilikom dobila i počasnu člansku kartu FК „Borac“.

Međunarodni dan devojčica 11. oktobar ustanovile su Ujedinjene nacije 2012. godine, sa ciljem da se poveća svest o mnogim pitanjima i nejednakosti sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta, među kojima su pravo na obrazovanje, odnosno pristup obrazovanju, ishrana, zakonska prava, medicinska nega, zaštita od diskriminacije, nasilje nad ženama i dečji brakovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari