Ministarka Maja Popović najavila otvaranje Palate pravde u Kragujevcu do oktobra 1Foto: Zoran Lazarević

Palata pravde, u prisustvu kompletnog državnog rukovodstva, biće predata na upotrebu krajem oktobra, rekla je Maja Popović ministarka pravde u Vladi Srbiji koja je u utorak, 14. septembra nenadano obišla radove na tom objektu.

Tom prilikom ministarka je izjavila da će nova Palata pravde u Kragujevcu „biti na ponos celoj našoj državi“.

– Veoma sam zadovoljna onim što sam videla i sa namerom sam došla u nenajavljenu posetu. Objekat izgleda prelepo. Ostalo je još par kozmetičkih stvari da se uradi, zaključila je ona ispred zdanja.

Ministarska pravde zahvalila se gradonačelniku Nikoli Dašiću na podršci i naglasila da je lokalna samouprava, uz resorno ministarstvo i Vladu Srbije koja je obezbedila sredstva, sredila okolinu, prilazne puteve i saobraćajnice ka budućoj Palati pravde.

– Grad Kragujevac je pravosudni centar koji pokriva teritoriju od gotovo 2,5 miliona ljudi, konačno dobija reprezentativan objekat, istakao je gradonačelnik Dašić.

Prema njegovim rečima, nova Palata pravde koja se prostire na 25.000 metara kvadratnih je na ponos svih nas, svakog građanina ovog grada ali i države Srbije.

U novoj Palati pravde, kada bude otvorena, biće smešteno svih 11 pravosudnih organa koji su radili na više adresa u Kragujevcu. Nadležni smatraju da će na taj način biti ostvareni bolji uslovi za rad što znači manje zaostalih predmeta, što će kako oni procenjuju poboljšati efikasnost pravosudnih organa za 30 do 40 posto.

Pre nešto više od tri godine, tadašnja ministarka pravde Nela Kuburović, potpisala je ugovor o izgradnji Palate pravde sa predstavnicima austrijske firme „Štrabag“.

Polaganje kamena temeljca svečano je obavljeno (položila ga je lično ministarka Kuburović) poslednjeg dana avgusta 2018. godine a vrednost radova na zdanju (u potpunosti plaćenih iz budžeta Republike Srbije, kako je tada najavljeno) procenjeni su na 25 miliona evra.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u junu prošle godine najavila je da će Palata pravde u Kragujevcu kao „jedan od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u pravosuđu u zemlji poslednjih godina“ biti završeno do septembra ove godine.

Ona je tada istakla da će sem skoro tri milijarde (2,9) dinara investiranih u ovaj objekat iz republičkog budžeta u njemu biti finansiran i kompletan nameštaj i oprema sa još 2,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari