Ministarka Matić: Osnaživanje dece za bezbedno korišćenje interneta ključna linija odbrane 1

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu do sada je primio preko 26,000 poziva, mejlova, poruka i obradio preko 5,000 predmeta, među kojima je njih 342 poslato drugim institucijama na razmatranje – kazala je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na konferenciji koju je Unicef organizovao povodom Dana bezbednog interneta.

Istakavši da je Dan bezbednog interneta važan datum, ministarka je rekla i da je potrebno razvijati digitalnu pismenost i među decom i među roditeljima i nastavnicima.

-Naš cilj je da se deca u najranijem dobu upoznaju sa vrednostima modernih tehnologija ali i bezbednosnim rizicima koji ih prate i o kojima treba voditi računa. Ključ je jačanje digitalne pismenosti među decom i kritičkog razmišljanja odnosno kritičkog primanja sadržaja sa interneta – istakla je Matić, dodajući da  država i ministarstvo na čijem je čelu to postižu kroz infrastrukturne projekte poput projekta izgradnje lokalne računarske mreže, koji je sproveden u preko 260 škola, ali i kroz programske aktivnosti, kao što je prethodno pomenuti kontakt centar.

Na drugoj strani, direktorka Unicefa u Srbiji Deyana Kostadinova, kazala je da je tokom pandemije došlo je do većeg korišćenja interneta među decom što je povećalo i rizik od vršnjačkog nasilja i seksualne eksploatacije dece na internetu.

– Naš zadatak je da taj rizik umanjimo a da pri tome ne narušimo balans koji treba postići sa pravima deteta na pristup informacijama, privatnost i slobodu izražavanja – rekla je Kostadinova.

Ona je istakla da je veliki izazov govoriti o pravima deteta u digitalnom svetu jer se radi o novom fenomenu, ali da je istovremeno razgovor na tu temu neophodan jer su deca sve više okrenuta ka digitalnom okruženju.

– Informisanje dece i njihovo osnaživanje kroz savladavanje veština za bezbedno korišćenje interneta predstavljaju ključnu liniju odbrane – navela je Kostadinova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari