Ministarka Miščević: Majske tragedije pokazale da treba više da se posvetimo mladima 1Foto FoNet Ana Paunković

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da su tragični događaji u maju, kada su se dogodila dva masovna ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u okolini Mladenovca, pokazali da je potrebno obratiti više pažnje na mlade u Srbiji i njihove potrebe.

Miščević je na otvaranju omladinskog foruma „Budućnost Zapadnog Balkana: Kako mladi mogu da oblikuju Evropu“ u Sremskoj Kamenici rekla da mladim osobama treba pružiti podršku i ohrabriti ih da se uključe u procese odlučivanja.

„Treba da putuju što više i razmenjuju iskustva. Mladi imaju potencijal da utiču na kreiranje nacionalne politike. Mi u tome treba da im pomognemo i da koordinišemo te akcije“, navela je Miščević.

Ambasador Italije Luka Gori ocenio je da ta zemlja ima dobru saradnju sa Srbijom, a da mladi mogu dodatno da prodube odnose dve zemlje.

„Prošle nedelje je italijanska premijerka Đorđa Meloni bila u Srbiji. Mi negujemo saradnju s vašom zemljom, a mladi mogu da budu saveznici i da doprinesu integraciji. Granice nisu kapije koje koče našu saradnju. Razlike ne treba da nas sputavaju“, rekao je Gori.

Amer Kapetanović iz Regionalnog saveta za saradnju ocenio je da države Zapadnog Balkana treba više da ulažu u obrazovanje.

„Ako ne ulažemo u obrazovanje mladih bićemo manje produktivni kao društvo“, kazao je Kapetanović.

Učesnici trodnevnog samita diskutovaće o regionalnoj saradnji, zaštiti okoline i razvoju ljudskog kapitala.

Po rečima Marka Radovanovića iz Regionalnog saveta za saradnju planirano je da glavni zaključci učesnika samita budu prosleđeni ljudima koji kreiraju politike mladih u EU i na Balkanu.

EU omladinski forum organizuje Regionalni savet za saradnju uz finansijsku podršku Ministarsva spoljnih poslova Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari