Ministarka pravde pozvala građane da na referendumu podrže ustavne promene u pravosuđu 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

Ministarka pravde Maja Popović pozvala je danas  građane na predstojećem referendum daju podršku ustavnim promenama a time i jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva.

Popović je u saopštenju navela da će samo nepristrasno, stručno, odgovorno i efikasno pravosuđe moći najbolje da štiti ustavom zajemčena ljudska prava i slobode građana i da sudi pravično i u razumnom roku.

Istakla je da će samo u takvo pravosuđe građani imati poverenja, saopštilo je resorno ministarstvo.

Podsetila je da će se građani na referendumu 16. januara izjašnjavati o izmenama Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe, time što će zaokruživanjem „da“ ili „ne“ odgovoriti n pitanje: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“.

Dodala je da promene Ustava primarno imaju za cilj povećanje pravne sigurnosti građana Srbije.

„Samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju građanima adekvatno ostvarivanje i zaštitu prava u sudskim postupcima“, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, promene imaju za cilj i uspostavljanje boljeg sistema predlaganja, premeštaja i prestanka sudijske i javnotužilačke funkcije.

Dodala je da će njihovo sprovođenje obezbediti da ulazak u pravosuđe bude zasnovan na objektivnim kriterijumima vrednovanja i pravičnim procedurama izbora.

Navela je da će sudije birati nezavisno telo sastavljeno od sudija i istaknutih pravnika iz redova vrhunskih stručnjaka, univerzitetskih profesora, doktora pravnih nauka.

„U izboru sudija, predsednika sudova i javnih tužilaca biće isključeno učešće politike, što će omogućiti veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca, kao i njihovu veću odgovornost“, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, time se postiže visok nivo njihovog legitimiteta, „koji dolazi iz struke“.

„Istovremeno, promene Ustava, koje garantuju stalnost sudijske i javnotužilačke funkcije i ukidaju izbor sudija i javnih tužilaca na tzv. probni mandat od tri godine, doprineće stabilizaciji sudstva i javnog tužilaštva“, podsetila je ona.

Navela je i da se  „pomenutim rešenjima jača  vladavina prava“, koja se, kako je ocenila, „između ostalog, ostvaruje kroz nezavisnost sudija i samostalnost javnih tužilaca, i stvaraju se uslovi za bolju i efikasniju zaštitu ljudskih prava“.

„Povećanje pravne sigurnosti, koje će ustavnim promenama biti ostvareno, uticaće i na priliv – naročito stranih investicija, i vodiće ka povećanju standarda građana i ekonomskom napretku Srbije“, ukazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari