Maja PopovićFoto: FoNet/ Milica Vučković

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da je borba protiv korupcije temelj svakog demokratskog društva, napomenuvši da su u predlogu Strategije za borbu protiv korupcije do 2028. kao rizične oblasti za korupciju navedene privatizacija, građevinarstvo i privredna društva, ali i javne nabavke.

Ona je na okruglom stolu o predlogu Strategije objasnila da je tim dokumentom predviđeno unapređenje normativnog okvira, jačanje institucionalnog okvira, unapređenje transparentnosti i podizanje svesti o korupciji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre rekao je da je borba protiv korupcije među prioritetnim temama za EU, istakavši da korupcija stvara socio-ekonomske nejednakosti i odnosi novac.

Kako je rekao, prema konzervativnim projekcijama iz maja korupcija košta ekonomiju EU oko 120 milijardi evra godišnje.

Žiofre je dodao da rad na borbi protiv korupcije mora biti konstantnan i da su za efikasnu Strategiju potreban konsenzus i široke konsultacije.

On je naveo da je važno postaviti jasne rokove i merila za ostvarivanje ciljeva Strategije, ali i dobro kreiranje budžeta.

Šef Privrednog odeljenja u ambasadi Nemačke Denis Kajzer istakao je da je borba protiv korupcije za Nemačku veoma važna tema.

Sprečavanje korupcije je ključno za očuvanje vrednosti EU i za ostvarivanje cilja Srbije da postane članica EU, rekao je Kajzer.

On je dodao da veruje da će javna rasprava doprineti kvalitetu Strategije i da je svaka strategija dobra samo u onoj meri u kojoj se primeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari