Ministarka prosvete najavila raspisivanje javnog poziva za dodelu povelja "Dositej Obradović" 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas svim zaposlenima u prosveti predstojeći Dan prosvetnih radnika i najavila raspisivanje javnog poziva za dodelu povelja „Dositej Obradović“, kao priznanje pojedincima i ustanovama koji su tokom 2023. godine pokazali izuzetne rezultate u oblasti prosvete.

Ona je na svečanosti „Dositej, škola i knjige“, koja je održana povodom Dana prosvetnih radnika u Zadužbini „Dositej Obradović“ najavila da će javni poziv biti objavljen u sredu, 8. novembra, na Dan prosvetnih radnika.

„Ovo je još jedan način da istaknemo njihov značaj i uvažimo njihov trud i rad“, rekla je ministarka i dodala da će javni poziv biti otvoren do 31. decembra 2023. godine, a da će se svečana dodela povelja obaviti tokom Dositejevih dana u aprilu 2024. godine.

Istakla je da Ministarstvo prosvete i obrazovni sistem na više načina nastoje da očuvaju sećanje na Dositeja Obradovića i prenesu ga na mlade generacije.

Kako je dodala, na inicijativu Zadužbine „Dositej Obradović“, Ministarstvo prosvete je 10. april unelo u godišnji školski kalendar kao „Dositejev dan“, odnosno dan sećanja na velikog prosvetitelja, dok se u školama u saradnji sa Zadužbinom svi naredni dani u aprilu obeležavaju različitim manifestacijama kao Dositejevi dani.

„Cilj je da se u ovo vreme uveća broj aktivnosti i radova učenika na temu sećanja na Dositeja Obradovića. Na taj način dajemo šansu učenicima i nastavnicima da kroz svoju kreativnost i stvaralaštvo iskažu talenat i odaju počast svemu čime nas je Dositej zadužio“, rekla je ona.

Prisutnima su radove pročitali i učenici, dobitnici nagrada na konkursima koje objavljuje Zadužbina „Dositej Obradović“.

Učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Filip Višnjić“ Kosta Trifković iz Beograda osvojio je drugo mesto sa svojom basnom „Pas i petao“ u kategoriji najbolji literarni rad.

Učenica osmog razreda Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Kraljeva Dunja Kamidžorac pročitala je pesmu, za koju je osvojila prvu nagradu na literarnom konkursu „Odjeci Dositejevih misli u meni“.

Prisutni su čuli i radove učenika koji su pobedili na literarnom konkursu „Iduć uči, u vekove gleda“, za učenike srednjih škola – Katarine Knežević iz Filološke gimnazije iz Beograda i Petra Markovića, tada učenika četvrtog razreda Gimnazije „Veljko Petrović“ iz Sombora, a sada studenta Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari