Ministarka za evropske integracije i poverenica za zaštitu ravnopravnosti razgovarale o stanju ljudskih prava u Srbiji 1Foto. Beta/MUP Srbije

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarale su danas o stanju ljudskih prava u Srbiji, odnosno o aktivnostima iz nadležnosti institucije Poverenika u zaštiti od diskriminacije, kao i na unapređenju ravnopravnosti u društvu.

Posebno je bilo reči o potrebi da se pri izradi pravnih propisa pažljivo sagledavaju sve preporuke Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i da se radi na dostizanju prelaznih merila iz te oblasti u poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Kako su sagovornice istakle, ovo pitanje posebno je važno imajući u vidu da je ostvarivanje tih prelaznih merila prethodni uslov i za otvaranje svih drugih poglavlja, odnosno klastera u pregovaračkom procesu.

Miščević i Janković razgovarale su i o mogućnostima da se u planiranje i programiranje razvojne pomoći Evropske unije uzmu u obzir i potrebe Poverenika, kako bi se dalje jačali stručni i tehnički kapaciteti te institucije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.