Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudila vršnjačko nasilje u Prijepolju 1Prijepolje/Foto: Nenad Kovačević

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas vršnjačko nasilje u Prijepolju gde je grupa srednjoškolaca bošnjačke nacionalnosti fizički napala drugog učenika.

Taj učenik je nedavno pevao pesmu u kojoj se poziva na rušenje džamija i protiv njega se zato vodi postupak pred Višim sudom u Užicu, saopštio je kabinet Poverenice.

Ona je ukazala da je nedopustivo da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke, a naročito zabrinjava kada nasilju pribegavaju deca i mladi.

„Sprovođenje zakona i pravde treba da bude posao nadležnih državnih organa, a ne građana. Ne smemo dozvoliti da pojedinačni incidenti na nacionalnoj i verskoj osnovi eskaliraju u mržnju i otvoreno fizičko nasilje, pogotovo u multinacionalnim sredinama“, istakla je Janković u saopštenju.

Janković je dodala da je veoma važno što je policija odmah reagovala kao i u prvom slučaju, i najavila podnošenje krivične prijave protiv grupe maloletnika zbog izazivanje verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti i nanošenja teških telesnih povreda.

„Širenje mržnje po osnovu vere, nacionalne pripadnosti i drugih ličnih karakteristika, zabranjeno je zakonom. Ovakvi incidenti su opasni i štetni, naročito u multietničkim sredinama, kao što je Prijepolje, zbog čega je neophodna zajednička osuda svakog incidenta koji podstiče neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost po osnovu nacionalne, rasne ili verske pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva“, zaključila je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari