Poverenica za zaštitu ravnopravnosti najavila preporuke za problem nesavesnog postupanja u porodilištima 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da priprema preporuku i inicijativu koja se odnosi na problem nesavesnog postupanja u porodilištima, ali i inicijativu koja se odnosi na Zakon o hitnoj pomoći.

– Ne treba da dozvolimo stigmu, već da iskorenimo ono što jeste loše, a loša je komunikacija sa ženom u porodilištu i u tom smislu ona oseća da joj se krše ljudska prava, i pogotovo sa manjinskim grupama. Romkinje su suočene sa apsolutno neprihvatljivim govorom, upozorila je Janković za RTS.

Postoje sistemi kazni i protokoli, navodi ona, ali je potrebna kontinuirana edukacija i evaluacija mera.

– Potrebno je da imamo jasne procedure i protokole, od radnika na prijemu pa do lekara. U redu je da nemaju isto ushićenje kao mi i naša porodica, ali niko nema pravo da nam vređa ljudsko dostojanstvo, a do toga dolazi kada niste dovoljno edukovani u tom pogledu i ta edukacija ne mora da optereti inače već opterećene lekare. To može biti kroz jačanje timova, u toku radnog vremena, predočila je Janković.

Ona je objasnila da reč o preporukama koje se odnose na jačanje kapaciteta, i prostorne i ljudske u ginekološko-akušerskim klinikama.

– Ministarstvu zdravlja je stigla inicijativa, vidimo i najavu da postoji spremnost da se prihvati, da se ženama omogući pratnja, podrška člana porodice, onoga koga žena izabere ukoliko želi, rekla je Janković.

Deo preporuka će se odnositi na posebnu proceduru u slučaju žena kod kojih se vrši procedura indukcije pobačaja.

Janković je rekla da se deo pritužbi, koje su im stigle, ticao upravo toga – „da je to jedan položaj nedostojan ljudskog bića“.

– U tim trenucima kada se vi suočavate sa smrću svog deteta nemate adekvatnu podršku, a takvih smo imali nekoliko prijava prošle godine. Uglavnom su one anonimne i dalje žene nisu spremne, pogotovo u malim mestima, da to prijave, rekla je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari