Kako lekari dođu od "želim da pomognem" do "kravo jedna, odalamiću te" 1Foto: Z. Panić

Organizacija „Centar za mame“ podnela je Ministarstvu zdravlja 15 preporuka za poboljšanje stanja u porodilištima. Jovana Ružić iz te organizacije rekla je za RTS da je začuđujuće da se i dalje priča o problemu akušerskog nasilja, a da žene već 50 godina svedoče o lošim iskustvima i da moramo da razumemo kako lekari dođu od „želim da pomognem“ do „kravo jedna, odalamiću te“.

Preporuke za poboljšanje stanja u porodilištima, koje je „Centar za mame“ predao Ministarstvu zdravlja, odnose se i na psihičko i na fizičko stanje trudnica i porodilja, kao i na stanje u porodilištima i bolnicama.

Jovana Ružić iz „Centra za mame“ rekla je za RTS da je akušersko nasilje višedecenijski problem i da je začuđujuće zbog čega se i dalje priča o tome kada žene već 50 godina svedoče o lošim iskustvima iz porodilišta.

„Jako je bitno da sva porodilišta prođu kroz proces akreditacije, što bi značilo da se sve prakse unutar porodilišta standardizuju. Jako je važno da pratimo svetske trendove, preporuke SZO i drugih stručnih tela o tome u kakvim uslovima i porodilištima se najlakše i najbolje porađaju“, rekla je Jovana Ružić.

Istakla je da u „Centru za mame“ znaju kako je mamama, ali da je jako važno da čuju i kako je ljudima koji rade u porodilištima.

„Moramo da razumemo šta se desi od onoga ‘želim da pomognem’ do onoga ‘kravo jedna, odalamiću te’. Jako je bitno još da naglasim je ovo rodna tema, jer ono što je karakteristično za porodilišta u odnosu na druge bolnice je da su ovde žene“, istakla je Jovana Ružić.

Napomenula je da je najveći deo lekara sjajan, ali da treba sankcionisati sve one koji nisu sjajni.

„Često se dešava da žene dobiju otkaz kada porodiljsko bolovanje istekne“

Govoreći o povratku žena na posao nakon porodiljskog bolovanja, Jovana Ružić je navela da su brojke sada bolje nego što su bile pre 15 ili 20 godina, ali da se često dešava da dobiju otkaz kada porodiljsko bolovanje istekne.

„Jedna od mera koje mi predlažemo za to je da država smanji poreze i doprinose na plate žena prvih godinu dana nakon porodiljskog, jer smatramo da bi se time dodatno motivisali poslodavci da drže te žene na mestima sa kojih su otišle sa porodiljskog“, rekla je Ružićeva.

Iako je produžetak porodiljskog bolovanja najavljen, to se nije dogodilo. Jovana Ružić ocenjuje da se radilo o testu da bi se videlo kako će javnost da reaguje.

Navodi da je njihov predlog da produžetak porodiljskog bolovanja bude pružen očevima, kako bi oni bili u prilici da provedu više vremena sa decom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari