Ministarka zaštite životne sredine: U toku akcija uklanjanja velike količine plutajućeg otpada iz reke Lim 1Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je u toku koordinirana akcija uklanjanja velike količine plutajućeg otpada iz reke Lim, koji je zaustavila lančanica postavljena na teritoriji opštine Priboj, saopštilo je danas Ministarstvo.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Luka Čaušić upozorio je ranije, komentarišući sutuaciju na pojedinim rekama posle obilnih padavina i poplava na područjima Novog Pazara, Tutina, raške i Prijepolja da je otpad poseban problem na rekama gde se gomila pri povećanom vodostaju, što oštećuje infrastrukturu, posebno mostove.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u današnjem saopštenju navodi da je u prethodne dve godine to ministarstvo „sprovelo niz projekata kako bi se zaštitila reka Lim i sanirale deponije u slivnom području na teritoriji Srbije“.

„Zatvorili smo, sanirali i rekultivisali deponiju ‘Stanjevine’ u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali reke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu ‘Banjica’ u Novoj Varoši, gde će se od sledeće

godine, kada bude puštena u rad, odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši“, navela je Vujović.

Ona je istakla da je u toku i sanacije poslednje nesanitarne deponije na tom području u Druglićima kod Priboja, gde do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu tri opštine.

„Sufinansirali smo i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Većina otpada, koji je usled padavina i porasta vodostaja reke prethodnih dana dospeo na lančanice nije sa teritorije

Srbije, niti iz ovih opština. Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu rešio, što očekujemo i od susednih država“, rekla je Vujović.

Ona je naglasila da se na lančanici u Priboju, prema procenama stručnjaka trenutno nalazi više od 10 hiljada kubika ambalažnog, drvnog i ostalog otpada.

Osim toga što predstavlja veliki ekološki problem, ovaj otpad može da ugrozi i rad HE „Potpeć“, ali i ostale hidrocentrale u slivu reke Drine, upozorila je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.