Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je za danas za RTS da primarna zdravstvena zaštita mora da se reorganizuje i da je potrebno vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima.

Kako je navela, kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek.

Ističe i da je imala pacijenta koji je u jednom trenutku primao 24 leka, kao i da on ne može da se oseća dobro i da je neophodno ograničiti broj medikamenata.

U toku je istraga zbog toga što su bebe u GAK Narodni front dobile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, a imunizacija tih beba pravom vakcinom se sprovodi.

Danica Grujičić kaže da je napravljen raspored za 430 beba, a da se na zakazanom davanju vakcine nije pojavilo dvoje dece.

„U unutrašnjosti je polovina dece dobila vakcinu i svakog četvrtka imaćemo broj dece koji je dobio vakcinu u toku nedelje kao i ukupan broj. BCG se može davati do kraja prve godine života. Propust je napravljen i ne možemo to kriti“, istakla je ministarka.

Dodaje da za sada nema informacija kako je došlo do te greške, kao i da je tužilaštvo otvorilo predmet.

„Mislim da se radi o ljudskoj grešci, pitanje je kako je moguće da mesec dana niko to nije primetio. Najodgovornija je jedna osoba, verovatno je čitav lanac zatajio. Ne želim da osuđujem ustanovu gde je prošle godine porođeno 8.500 žena, najkomplikovanije trudnoće iz cele Srbije dolaze u tu ustanovu. Ne možete na osnovu greške jedne osobe i propusta koji je napravljen celu bolnicu osuditi da je loša, da ne valja“, poručuje.

Unutrašnja kontrola je sprovedena, inspekcija je bila u bolnici, a u toku je istraga i sa zvaničnim saopštenjem izaći ćemo verovatno za nekoliko dana, napomenula je Grujičić.

Povodom vesti da je preminuo mladić iz Svilajnca nakon komplikacija nakon kolonoskopskog pregleda, ministarka Grujičić navodi da je u ponedeljak izvršena zdravstvena inspekcija.

„Perforacija debelog creva se dešava prilikom kolonoskopije, uočena je na vreme, čovek je ušao u operaciju, šta se dalje dešavalo ne znam, papirološki sve izgleda u redu, desio se incident, komisija je dužna da kaže“, istakla je Grujičić za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari