Čestitke povodom Dana rudara 1Foto: Pixabay / tunaolger (Ilustracija)

Premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i Savez samostalnih sindikata Srbije čestitali su svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije, u kojem radi oko 25 000 ljudi, Dan rudara – 6. avgust.

Činjenica je da uveliko modernizujemo rudarstvo, napravili smo vidljive pomake i to bi trebalo da ohrabri zaposlene u rudarskom sektoru i najavi im svetliju i sigurniju budućnost. Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu velike napore kako bi se investicije u rudarstvu povećale, samim tim i broj uposlenih radnika i njihove zarade, kao i ekološki standardi. Nama je izuzetno važno i da ispunimo prioritetnu potrebu rudara – da im osiguramo veću bezbednost i zaštitu zdravlja na radu, jer znamo da rade u teškim uslovima, sa određenim rizikom i duboko smo svesni da zaraditi „hleb sa sedam kora“, nije nimalo lako, navodi se u čestitki upućenoj rudarima ministra Antića.

Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, poput ležišta u Jadru kod Loznice, kao i nalazišta Čukaru Peki kod Bora, a uzimajući u obzir da se radi na intenzivnim geološim istraživanjima u Timočkom kompleksu, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca,  RTB-a Bor i Resavice, s ponosom možemo da konstatujemo da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji  će u budućnosti uticati na povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje. Čitav niz drugih aktivnosti domaćih i stranih rudarskih kompanija, svakako će dati zamajac razvoju rudarstva u Srbiji, što će dodatno unaprediti čitave regione.

Takođe, Antić je naveo da očekuju dodatne investicije u rudarstvo kao što su otvaranje novih rudnika i dodatna istraživanja, a za tako nešto su potrebne velike investicije, koje treba obezbediti kroz strateška partnerstva.

Cilj Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike od kojeg neće odustati jeste zaštita prava radnika, da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome će, kako se navodi, raditi kontinuirano i predano, jer su upravo radniciFoto nosioci energetske stabilnosti i stub ove strateške privredne grane, zaključio je ministar Antić u svojoj čestitki.

Čestitka Predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić

„Svim rudarima u Srbiji upućujem srdačne čestitke povodom obeležavanja 6. avgusta, Dana rudara i izražavam duboko poštovanje za težak i odgovoran posao koji obavljate. Rudarstvo je važno za privredni napredak i rast. Zbog toga će vlada nastaviti da radi na obezbeđivanju boljih uslova za rad, uvažavajući vašu posvećenost poslu i važnu ulogu koju imate u razvoju naše zemlje. U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, želim vam puno sreće u budućem radu“, navela je Brnabić u čestitki zaposlenima u rudarskom sektoru.

Savez samostalnih sindikata Srbije: Najboljim rudarima na poklon satovi

„Danas je prilika da se podsetimo i 6. avgusta daleke 1903. godine kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za svoja prava, za bolji položaj i skraćenje radnog vremena. Sećajući se svih dosadašnjih napora, rudarskih zahteva i štrajkova i verujući u budućnost rudarstva, Savez samostalnih sindikata Srbije i dalje će se zalagati za poboljšanje uslova rada, povećanje sigurnosti na radu, materijalnog i socijalnog položaja rudara i njihovih porodica, za veća ulaganja u ovaj sektor usmerena ne samo na ekonomsku isplativost već i ekološku održivost i dostojanstvo rudarske profesije“ , navodi se u čestitki predsenika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića posvećenoj svim rudarima povodom njihovog dana.

U čestitki se navodi, da će se tradicionalno na ovaj dan, centralna svečanost povodom Dana rudara Srbije održati Boru i Brestovačkoj Banji, a Savez samostalnih sindikata Srbije u saradnji sa Samostalnim sindikatom metalaca Srbije i Samostalnim sindikatom radnika energetike Srbije najbolje rudare i radnike u oblasti energetike nagradiće satovima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari