Novica Antićfoto FoNet Aleksandar Barda

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću prestala profesionalna vojna služba zbog toga što je Upravni sud u celosti potvrdio drugostepenu presudu Višeg vojnog disciplinskog suda kojom je Antiću izrečena disciplinska kazna „gubitak čina“.

„Antić je oglašen krivim zbog disciplinskih prestupa ‘učestvovanje u protivpravnim sindikalnim aktivnostima’ iz člana 149. tačka 27 Zakona o Vojsci Srbije, u produženom trajanju, i ‘povreda načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti’ iz člana 149. tačka 26 Zakona o Vojsci Srbije, u produženom trajanju“, navodi se u sinoćnjem saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su odbacili pisanje medija koji prestanak Antićeve vojne službe dovode u vezu sa njegovim nastupima u medijima u vezi sa stanjem u vojsci i ocenili da su te insinuacije „tendenciozno stavljene u kontekst koji ne odgovara istini, a sve u cilju dovođenja javnosti u zabludu i stvaranja iskrivljene slike o stvarnim razlozima“.

Naveli su da je u celokupnom postupku u potpunosti ispoštovana kompletna procedura u skladu s presudama Višeg vojnog disciplinskog suda i Upravnog suda Srbije.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić u petak je novinarima rekao da mu je po drugi put uručen otkaz iz Vojske Srbije po istoj osnovi kao i pre pet godina, na osnovu akata i disciplinske mere iz 2018. godine.

Prema Antićevim rečima, protiv njega je pokrenuta disciplinska mera zbog „navodnog dela koje niti je učinjeno u radno vreme niti u prostorijama poslodavca“, a iza svega se krije „netrpeljivost prema radu jedinog reprezentativnog vojnog sindikata“.

Antić je naveo i da su akti na osnovu kojih mu je ponovo izrečen otkaz zastareli, a i Upravni sud ih je u februaru proglasio nezakonitim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari