Ministarstvo donelo odluku o odstrelu divljih svinja zbog afričke kuge 1Foto: Pixabay/ magenbrot

Ministarstvo poljoprivrede donelo je naredbu o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečila širenje afričke kuge, dok je Uprava šuma najavili danas da će kontrolisati teren, naročito na prostoru Banata gde su zabeleženi prvi slučajevi te opasne bolesti životinja.

Taj „higijensko-zdravstveni odstrel“ neće ugroziti opstanak divljih svinja, navodi Ministarstvo i dodaje da je ta mera neophodna kako bi se što više smanjio broj eventualnih prenosilaca virusa, a na osnovu koje bi se u naredna četiri meseca populacija tih životinja smanjila na trećinu.

Na području lovišta Lovačkog udruženja Toplica Prokuplje nema divljih svinja zaraženih afričkom kugom, a to područje, koje se prostire na 61.470 hektara, spada u red umereno rizičnih područja za pojavu te bolesti, kazao je danas za agenciju Beta upravnik lovišta Vladimir Lazić.

Prema njegovim rečima, u skladu s naredbom Ministarstva poljoprivrede to lovačko udruženje sprovodi preventivne aktivnosti, kako zaštite, tako i ranog otkrvanja eventualno zaraženih životinja.

„Lovočuvari svakodnevno vrše moritoring divljih svinja, obilaze područje na kojima su one nastanjene i u slučaju da primete nešto sumnjivo u njihovom kretanju i ponašanju preduzimaju propisane mere“, naveo je Lazić.

On je rekao da na pojavu bolesti kod jedinke može da ukaže njena tromost i usporeno kretanje, ali je najpouzdaniji dokaz pojava više uginulih jedinki kod kojih se analizom tkiva sa sigurnošću utvrđuje zaraženost.

„Naši lovočuvari imaju zadatak i da označe te sumnjive primerke koji se kasnije izdvajaju iz krda i odstrele“, rekao je Lazić.

On je kazao da do sada na prokupačkom području nije uočen nijedan sumnjiv primerak kao i da je broj odraslih jedinki divljih svinja u ovom kaju nedavno redukovan tokom lovne sezone koja je trajala do 31. decembra prošle godine.

Tada je u organizovanom lovu odstreljeno 60 divljih svinja čime je ujedno ispunjena i kvota Ministarstva poljoprivrede da se broj divljih svinja u Srbiji smanji za 70 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari