Ministarstvo finansija promenilo stav: Zašto rešenja za zaposlene u predškolstvu i dalje nema? 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Borba članova Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije da se doškolovanim vaspitačima prizna stručna sprema i po tom osnovu uvećaju koeficijenti za obračun plata i dalje traje iako se iz jučerašnjeg saopštenja činilo da im je država ispunila zahteve.

Sindikat je juče „sa zadovoljstvom“ obavestio sve zaposlene da je u Kraljevu i Valjevu u toku izrada aneksa ugovora za doškolovane vaspitače i da bi potpisivanje novih ugovora trebalo da počne danas.

„U petak, 8. decembra, lokalnim samoupravama Kraljeva i Valjeva izdat je pozitivan stav po pitanju proširenja budžeta za doškolovane vaspitače, što je nezvanično dostavljeno i sindikatu, a već danas lokalne samouprave u Kraljevu i Valjevu na osnovu ovog stava pripremaju sve potrebne radnje da već koliko sutra započne potpisivanje spremljenih Aneksa ugovora o radu“, saopštio je juče sindikat.

To je bio razlog zbog kojeg je sindikalna organizacija Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu otkazala protest koji je bio zakazan za danas u 13 sati ispred zgrade lolakne samouprave.

Međutim, do ovog trenutka potpisivanje aneksa ugovora nije počelo, jer navodno mišljenje Ministarstva finansija poslato poštom do tamošnjih lokalnih vlasti još nije stiglo.

Kako saznaje Danas u Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ukoliko danas do 13 sati ne počne potpisivanje aneksa ugovora, vaspitači iz kraljevačke predškolske ustanove spontano će se okupiti ispred sedišta lokalne samouprave i na taj način izraziti nezadovoljstvo ponašanjem nadležnih.

Takođe, protest koji je za četvrtak, 14. decembra najavio sindikat predškolstva ispred sedišta Ministarstva finansija i dalje stoji, a od razvoja situacije zavisi da li će biti otkazan ili ne, kažu u tom sindikatu.

Kako je Danas pisao, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije pokrenuo je pre mesec dana akciju da se doškolovanom kadru u predškolstvu, uključujući i vaspitače sa sedmim stepenom stručnosti, priznaju koeficijenti za obračun i isplatu zarade.

Nadu da će dugogodišnji problem biti rešen dale sui m izmene Zakona o visokom obrazovanju kojim su diplome stečene na pomenuti način konačno sistemski priznate.

Problem, je, međutim, što u jednom broju opština i gradova sistematizacije radnih mesta ne predviđaju vaspitače sa obrazovanjem u nivou mastera.

Pripadajući koeficijenti nisu svuda priznati ni doškolovanim sestrama-vaspitačima, kuvarima i mnogim drugim zanimanjima u predškolstvu.

Sindikat kaže da diskriminacija doškolovanih vaspitača sa 7.1 stepenom stručne spreme i dalje postoji u najmanje 21 gradu širom Srbije.

Uvođenje adekvatnih koeficijenata u skladu sa nivoom obrazovanja treba da sprovedu lokalne samouprave, ali od Ministarstva finansija očekuju da sa njima sarađuje po pitanju odobravanja preraspodela i drugih neophodnih budžetskih radnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari