Ministarstvo građevina prenelo nadležnosti Banovini Hrvatskoj 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Predratni listovi Vreme i Pravda pišu još i o mogućem embargu SAD-a na izvoz u Japan, ali i o plovećim minama duž danske obale.

Pravda prenosi da bi Sjedinjene Američke Države mogle da izvrše privredni pritisak na Japan.Kongres će staviti embargo na jedan deo izvoza ili na sav izvoz u Japan, ukoliko se odnosi između Japana i SAD-a ne poprave do dana kada ističe važnost američko-japanskog trgovinskog sporazuma.

Ministarstvo građevina prenelo nadležnosti Banovini Hrvatskoj 2

U sovjetsko-finskim pregovorima, Rusija je istupila sa novim predlozima. Ona bi pakt o nenapadanju pretvorila u pakt o uzajamnoj pomoći na šta Finska ne pristaje jer se time narušava njena politička neutralnost. Ona ne želi da se odvoji od bloka nordijskih zemalja i ne želi da ustupi svoju teritoriju za stvaranje sovjetskih baza, prenosi Pravda.

Pravda piše da se Francuska i Engleska svim silama trude da vode i privredni rat sa Nemačkom. Trude se da potpišu sporazume sa neutralnim zemljama i na taj način spreče da se Nemačka preko njih snabdeva sirovinama i namirnicama, ali i da spreči nemačkih proizvoda. Ovaj ekonomski rat vodi se kako bi se smanjio broj žrtava.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Vreme piše da je Ministarstvo građevina donelo je Uredbu kojom je prenelo sve svoje nadležnosti na Banovinu Hrvatsku. Banovina će preko svojih oragana vršiti sve poslove koji se tiču izgradnje i održavanja državnih puteva i mostova, izgradnje državnih zgrada i objekata. Banovina mora da se pridržava državnih propisa ukoliko oni nisi izmenjeni ovom Uredbom. Krediti i sredstva prvobitno namenjena za izgradnju infrastruktur u Banovini, sada će se staviti njoj na raspolaganje. Izvođenje radova, njihovo odobravanje i izvršenje, vršiće se pop propisima Banovine Hrvatske.

Ministarstvo građevina prenelo nadležnosti Banovini Hrvatskoj 3

Vreme prenosi da je belgijski kralj Leopold otputovao je u Holandiju, gde je sa njihovom kraljicom Vilheminom uputio apel zaraćenim stranama. Kralj i kraljica razmenili su mišljenje o načinima za zajedničko obezebeđivanje neutralnosti. Takođe, upitili su telegram zaraćenim stranama u kome apeluju na mir.

Ploveće mine ugrožavaju bezbednost danske obale. U moreuzu između Danske i Švedske pojavilo se oko trista ovih mina. Zbog toga se veoma mali broj brodova usuđuje da isplovi iz luke. Neke od njih su i eksplodirale, a usled te detonacije razbijeni su prozori na okolnim kućama dok se ona mogla čuti i do Kopenhagena, piše Vreme.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari