Ministarstvo i Institut za javno zdravlje Kragujevac potpisali sporazum o zaštiti od diskriminacije 1Priča o tome je na nivou Republike i mreži od 24 instituta i zavoda za javno zdravlje, a ne samo lokalna na nivou Kragujevca - Institut za javno zdravlje Foto: Z. S. M.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Institut za javno zdravlje Kragujevac potpisali su danas sporazum o saradnji, koji podrazumeva zajedničko delovanje na unapređenju ljudskih prava, kao i prevenciji i zaštiti od diskriminacije u lokalnoj zajednici.

Sporazum su potpisali ministar Tomislav Žigmanov i v.d. direktora instituta Nebojša Ranković, a saradnja predstavlja podršku istraživanju o kvalitetu života LGBT osoba koje sprovodi taj kragujevački institut, navodi se u saopštenju ministarstva.

V.d. direktora instituta Nebojša Ranković izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa ministarstvom i najavio da će to istraživanje biti sprovedeno u toku ove godine.

Ministar Žigmanov je kazao da je saradnja sa institucijama u gradovima i opštinama, mestima gde ljudi žive i ostvaruju svoja prava, od izuzetnog značaja i ima za cilj unapređenje zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.

Dodao je da ministarstvo posebnu pažnju posvećuje kulturi ljudskih prava i osetljivim društvenim grupama, među koje svakako spadaju LGBT osobe, navodeći da je potrebno kreirati okruženje u kome se „mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna“.

Žigmanov je ocenio da afirmacija mentalnog zdravlja, unapređenje usluga i servisa, podrška na svim nivoima, iskorenjivanje predrasuda i destigmatizacija korisnika psihijatrijskih usluga čine današnji svet humanijim i po meri čoveka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari