Ministarstvo i reprezentativni sindikati potpisali kolektivni ugovor za ustanove kulture 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i reprezentativni sindikati radnika u kulturi potpisali su danas Poseban kolektivni ugovor za ustanove kulture čiji je osnivač Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

U ime Ministarstva ugovor je potpisao ministar Vladan Vukosavljević, dok su u ime sindikata potpisnici Dragana Đorđević, predsednica Samostalnog sindikata kulture Srbije, Dragan Milanović, predsednik Granskog sindikata kulture i umetnosti Nezavisnost i Smiljana Stokić, zamenik predsednika grane kulture Konfederacije slobodnih sindikata, navodi se u saopštenju.

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja novog Posebnog kolektivnog ugovora i dodao je ovaj čin plod jedne uspešne zajedničke saradnje sindikata i Ministarstva.

Svi pregovori su teški i postoji neophodnost dobre volje i razumevanja i stručnosti. Mislim da je u ovom slučaju sve to postignuto. Ministarstvo i sindikati imaju veliko međusobno razumevanje i zajedno rešavaju sve probleme koje život i okolnosti pred nas postavljaju“, ocenio je ministar Vukosavljević prilikom potpisivanja.

Dragana Đorđević podsetila je da prethodni ugovor ističe 31. decembra i da se danas pristupilo činu potpisivanja uz dogovor sa resornim ministarstvima da će kroz aneks dodatne stvari, koje nisu uspeli da reše, poprave ili koriguju u zadatom roku, nastaviti da rešavaju narednoj godini.

Činjenica da potpisujemo Ugovor znači da postoji zajednička volja da se kolektivno pregovaranje završi uspešno. Očekujemo da ćemo bitna pitanja, koja nismo uspeli da rešimo, pre svega ne zbog našeg različitog stava o temi, nego zbog sinhronizacije sa ostalim resorima i ministarstvima i njihovim stavovima prema kulturi, uspeti da realizujemo u sledećoj godini“ , kazala je Smiljana Stokić.

Kada se desi svečani čin zaboravi se da je nije sve teklo glatko i da je bilo žustrih rasprava“, rekao je Dragan Marinković.

On istakao da je suština je u tome da treba da bude suprotstavljenih mišljenja i stavova kako bi se došlo do zajedničkih zaključaka. Kako Marinković kaže ovaj ugovor je zaključen na tri godine, ali će verovatno biti oročen jer 2020. godine stupa Zakon o platama u javnom sektoru, koji će nas sigurno odvesti ka novim klauzulama i davanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari