Ministarstvo kulture i informisanja: Intenzivno smo radili na unapređenju rada medija 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja u periodu od usvajanja Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020-2025. godine je intezivno radilo na unapređivanju slobode izražavanja i slobode medija, bezbednosti i zaštiti novinara, medijskom pluralizmu, medijskoj pismenosti građanstva ali i na povećanju objektivnosti medijskih sadržaja, navodi se u saopštenju iz ove institucije.

U okviru realizacije Akcionog plana, kako su naveli u okviru saopštenja, Ministarstvo se posebno angažovalo na usklađivanju sa pravnim okvirom EU i obavljanju svih priprema kako bi se izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima usvojile u IV kvartalu ove godine, ali i na poboljšanju administrativnog, institucionalnog i kadrovskog kapaciteta, kao i na okončanju procesa privatizacije medija.

„Ministarstvo kulture i informisanja je za kratko vreme uspelo i da mapira oblasti u kojima nedostaju istraživanja, da da doprinos jačanju medijske pismenosti kroz edukativne radionice kao i izradi priručnika za medijsku pismenost za javnu upravu“, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli iz ove institucije, u saradnji sa Misijom OEBS u okviru rada Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara radilo se i na izradi mišljenja kojim se traži izmena Krivičnog zakonika kako bi se povećala bezbednost novinara.

U okviru rada ove radne grupe, napominju, otvorena je i sigurna linija koja predstavlja podršku novinarima i novinarkama kada su izloženi pretnjama, trpe pritiske, napade i progon, ili se nalaze u situacijama u kojima se osećaju ugroženo.

„Otvaranje ove linije i sajta pokazalo se bitnim za podizanje bezbednosti i zaštite novinara. Ministarstvo je kroz svoja saopštenja u više navrata istaklo da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ni jednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje“, istakli su u okviru saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari