Ministarstvo kulture poništilo osam rešenja i formiralo nove konkursne komisije 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja juče je objavilo osam novih rešenja o članovima komisija za ocenjivanje ovogodišnjih medijskih projekata, koja su prethodno poništena. U sastavu devet komisija najveći broj, pet, predstavnici su Udruženja novinara Srbije (UNS).

Projekte prijavljene na konkursima Ministarstva kulture za sufinansiranje medijskog sadržaja ocenjivaće i po tri predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Lokal presa i Društva novinara Niša (DNN). Po dva člana su predstavnici Asocijacije medija i Društva novinara Vojvodine.

U komisijama učestvuju i po jedan član udruženja RAB Srbija, Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), Udruženja sportskih novinara Srbije i Asocijacije Radio-televizije Srbije, kao i 20 nezavisnih medijskih stručnjaka.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja je posle reagovanja UNS-a da će povući svoje predstavnike iz konkursnih komisiji zato što su u njima u najvećem broju bili predstavnici nereprezentativnih udruženja, Udruženju poslalo novi predlog rešenja.

Nezadovoljni izborom članova konkursnih komisija Ministarstva kulture reagovali su i Asocijacija medija, ANEM, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i NUNS.

Novim predlogom rešenja u komisiju za projekte radija izabran je Edib Honić, dok su iz komisija zamenjeni Zoran Veličković, predsednik PROUNS-a Danijela Ivanković, predsednica Društva novinara Niša (DNN) i Slađana Ostojić, generalna sekretarka PROUNS-a, koji su se kandidovali kao „nezavisni stručnjaci“.

Inače, Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je devet medijskih konkursa za koje je opredeljeno ukupno 274 miliona dinara za javno informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari