Ministarstvo odbrane: Jedan tim Vojske Srbije se vratio iz Centralnoafričke Republike, drugi otišao 1Foto: MOD

Ministarstvo odbrane Srbije je danas saopštilo da se medicinski tim Vojske Srbije koji je od aprila bio u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike, vratio u Srbiju posle uspešnog završetka učešća.

Vojni tim je šest meseci realizovao zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih pripadnika snaga u Misiji čime je „na najbolji način prezentovao profesionalizam i osposobljenost sanitetske službe Vojske Srbije“, kaže Ministarstvo.

Na tim zadacima u toj afričkoj zemlji će narednih šest meseci biti angažovani lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije koji su u zonu operacije upućeni početkom oktobra.

U sastavu tog kontingenta su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe i šestočlani medicinski tim zadužen za preventivnu zdravstvenu zaštitu i ambulantno lečenje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga.

Ministarstvo odbrane podseća da je Vojska Srbije učešće u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici (CAR) počela 2016. godine.

„Angažovanjem u mirovnim operacijama, kako Ujedinjenih nacija tako i Evropske unije, Vojska Srbije, pored izgradnje i očuvanju mira u svetu, aktivno doprinosi i jačanju spoljnopolitičke pozicije naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari